Kan misstroendeförklaring och extra val påkallas av enskilda?

2015-02-21 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
HejJag har en fråga angående vår konstitution.I vilket läge kan medborgarna i Sverige utan att vara representanter i Riksdagen kräva att det blir tex nyval eller misstroendeförklaring mot sittande regering. Om det är möjligt i vår konstitution och vad i så fall dom krävs för detta.Tack på förhand
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Misstroendeförklaring (eller misstroendevotum) är ett parlamentariskt instrument för att avsätta regeringen eller ett statsråd som för svensk rätts del regleras i regeringsformen (RF). RF 13 kap. 4 § stadgar att yrkande om misstroendeförklaring kan väckas av minst en tiondel av riksdagens ledamöter, dvs. 35 st. För att förklaringen ska gå igenom krävs att minst hälften av ledamöterna, dvs. 175 st., röstar för den. Ingen enskild medborgare kan med verkan ta initiativ till eller kräva misstroendeförklaring, utan denna möjlighet tillkommer (som en följd av den indirekta demokratin i Sverige) endast riksdagsledamöterna.

Inte heller extra val (nyval) till riksdagen kan påkallas av enskilda medborgare. Extra val beslutas istället om av regeringen med stöd av RF 3 kap. 11 §, alternativt blir det en automatisk följd av att talmannens förslag till statsminister förkastats fyra gånger av riksdagen (RF 6 kap. 5 §).

MVH

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1147)
2020-08-14 Brottsligt att inte plocka upp efter sin hund?
2020-08-12 Är civilingenjör en skyddad titel?
2020-08-11 Lagligt att fotografera när varor lastas på en lastbil?
2020-08-10 Folkbokföring för barn över 16 år

Alla besvarade frågor (82783)