Kan min svägerska sälja huset som vi hyr av henne till någon annan, trots att vi har ett underskrivet avtal om att vi ska få köpa det vid ett senare tillfälle?

2021-07-22 i Köpavtal
FRÅGA
Hej!Jag och min fru hyr en villa av min bror och svägerska där det står i hyresavtalet att vi hyr villan tillsvidare och i kolumnen särskilda bestämmelser står det ; den dagen då vi kan stå för lånen på fastigheten, då ska ägarna ( bror och svägerska) sälja fastigheten för den summa som kvarstår av av lånen i sparbanken.. Kontraktet är Undertecknat av alla 4 berörda parterDet vi undrar nu hur giltigt är kontraktet? Då svägerskan barn vill att hon ska lägga ut huset till försäljning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som ni har ett hyresavtal, där den hyra som du och din fru betalar går till att betala av lånen på villan. Ni har ett bindande hyresavtal emellan er, där alla parter har undertecknat, se 1 § avtalslagen. Detta är dock inte ett bindande avtal om senare köp.

Formkrav på avtal gällande fast egendom

När det gäller köp av fast egendom, i det här fallet villan, omfattas det av strikta formkrav i jordabalken. Det innebär att ett fastighetsköp blir bindande först när ett köpekontrakt upprättas, där det framgår vilken fastighet, vem som är säljare och köpare samt vilken köpeskilling det gäller, se 4 kap 1 § jordabalken.

Handpenningsavtal, utfästelser om fastighetsköp binder inte avtalsparterna till att genomföra köpet, se 1 § avtalslagen.

Dessa formkrav är strikt ställda. Det innebär att om det inte finns ett köpekontrakt, finns det heller inte ett bindande avtal.

När det gäller villan är alltså den utfästelse om att ni ska köpa huset när ni klarar av att ta över lånen bindande. Tyvärr innebär det att din svägerska kan sälja huset.

Vänligen,

Björn Lotoft
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köpavtal (209)
2021-08-17 Om part avlider efter köpekontrakt men innan köpebrev - vad gäller?
2021-08-16 Ångra husköp efter påskrivet köpekontrakt
2021-07-29 Får jag köpa min köpares lägenhet?
2021-07-25 Vad krävs för att en husförsäljning ska vara giltig?

Alla besvarade frågor (95870)