Kan min sambos barn få tillgång till min egendom om det händer något med mig eller min sambo?

Jag har varit sambo i 16 år en av min sambos barn kan vara lite svår och bråkig.vad jag är rädd för om det händer mej eller min sambo något är att jag blir lurad och inte får ta en sak som är min av allt jag har här.inte ens kläderna mina.vad göra?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du och din sambo skulle flytta isär eller om någon av er skulle gå bort upphör samboförhållandet (2 § sambolagen). När ett samboförhållande upphör ska det göras en bodelning mellan samborna om någon av dem begär det (8 § sambolagen). Denna begäran måste framställas senast ett år efter att samboförhållandet upphörde (8 § 2 st sambolagen).

Om ingen av samborna begär att bodelning ska göras är det alltså inte nödvändigt. I detta fall behåller helt enkelt samborna sin egen egendom. Den egendom man äger tillsammans, samäger, delar man på (äger man hälften var får man hälften osv). Detta innebär att din sambos barn inte på något sätt har rätt till din egendom.

Om någon av er däremot skulle begära bodelning då samboförhållandet upphör ska ni dela lika på alla samboegendom. Samboegendom är gemensamt bohag och bostad som har förvärvats för gemensam användning. Ni har alltså rätt att få hälften var av denna. När ni ska fördela denna egendom mellan er har ni i första hand helt enkelt rätt att få den egendom ni själva äger. Om det är så att du äger mer samboegendom än din sambo måste ju du lämna över egendom för att det ska bli lika. I detta fall har du alltid rätt att överlämna pengar istället för egendomen (17 § sambolagen). Om ni gör en bodelning kan du alltså behöva lämna över egendom eller pengar till din sambo (eller dennes barn om hen gått bort), om det nu är så att du äger mer samboegendom än din sambo. Annars har de ingen rätt att ta något som är ditt. Ifall det skulle vara din sambo som äger mer än dig kommer hen istället att behöva lämna över egendom till dig, i detta fall får inte barnen tillgång till din egendom heller.

En annan sak som kan vara bra att tänka på när det gäller samboförhållanden är att sambor inte har arvsrätt efter varandra. Detta innebär att man inte ärver varandra om någon skulle gå bort. I ert fall skulle exempelvis all din sambos egendom gå till hens barn (2 kap 1 § ärvdabalk). Detta innebär dock inte att din sambos barn får något av din egendom, förutom den samboegendom som du eventuellt kan tvingas lämna över (som jag skrev tidigare). Om ni istället vill ärva efter varandra kan det vara en god idé att upprätta ett testamente. Med ett testamente kan ni styra över vilken egendom som ska gå till vem och på så sätt göra det "säkrare" för den efterlevande sambon. Barn till den avlidne har dock alltid rätt att få ut sin laglott vilket är hälften av arvslotten, det barnet hade fått om det inte hade funnits något testamente alls (7 kap 1 § ärvdabalk). Denna del av arvet kan man alltså aldrig testamentera bort, resterande egendom kan man dock fördela om man vill.

Sammanfattningsvis har en sambo rätt att begära bodelning när ett samboförhållande upphör. Om en bodelning görs ska ni dela lika på all samboegendom. Om du äger mer samboegendom än din sambo kommer du behöver lämna över egendom eller pengar så att det blir lika mellan er. Ni har dock rätt att få er egna egendom till er själva i första hand. Om ni INTE begär bodelning behåller ni helt enkelt er egna egendom. Detta innebär att din sambos barn endast kan få tillgång till din egendom om någon av er skulle begära bodelning och du skulle äga mest samboegendom. I detta fall har du dock alltid rätt att överlämna pengar till samma värde istället.

Om ni skulle vilja upprätta ett testamente för att kunna ärva efter varandra och behöver hjälp med detta rekommenderar jag att du bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka.

Avslutningsvis kan jag även lägga till att om din sambo skulle gå bort är det bara du som har rätt att begära bodelning. Om det är så att du äger mer samboegendom än din sambo kan du med andra ord alltid välja att inte begära bodelning, på så sätt slipper du lämna över något alls.

Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar är det bara att ställa dessa i kommentarsfältet nedan!

Med vänlig hälsning

Hedvig JohanssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning