Kan min fars fru ärva min kusin?

2019-09-27 i Arvsordning
FRÅGA
Min kusin har avlidit. Hans far var min farbror alltså min fars bror. Den enda levande i min farbrors generation är min fars hustru. Är hon arvsberättigad?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad gäller arvsfrågor så är det ärvdabalken som gäller i svensk rätt. Av andra kapitlet framgår vilka som har rätt till arv, när någon avlider. Först och främst har barn och barnbarn rätt till arv, vilket framgår av 2 kap. 1 § ÄB. Om det inte finns några barn eller barn eller barnbarn går man vidare till 2 §, där det framgår att föräldrar och syskon har rätt till arv. Slutligen går man till 3 §, där det står att mor- och farföräldrar, samt mostrar, fastrar, mor- och farbröder har rätt till arv. Om en så kallad arvsklass är tömd (t.ex. om det inte finns några barn) så går man vidare till nästa. Om man inte hör till någon av dessa kategorier så har man inte rätt till arv. Det kan endast ske genom testamente i sådana fall. Dock kan efterlevande make eller maka enligt 3 kap. 1 § ha rätt till arvet.

Om jag förstår dig rätt så undrar du om din fars hustru kan ärva din kusin, alltså din farbrors son. Detta är inte möjligt enligt svensk rätt, utan hon kan endast få ärva genom testamente.

Med vänlig hälsning,

Mathilda Ekdahl
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1444)
2020-08-03 Vem ärver enligt arvsordningen?
2020-08-02 Arv vid samägande av fritidshus
2020-08-01 Har man som barnbarn rätt till arv om ens mor har gått bort?
2020-07-31 Skuldsanering arv

Alla besvarade frågor (82577)