Kan min arbetsgivare stämma mig om jag säger upp mig för att starta en konkurrerande verksamhet?
Har min chef rätt att stämma mig om jag säger upp mig och startar eget företag inom samma bransch? Jag har jobbat i bolaget i över 6 år
Jag vet ej om det står något om det i mitt anställningsavtal.
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Tillämplig lag
Då din fråga rör bedrivande av konkurrerande verksamhet kommer vi att kika närmare på anställningsavtalets reglering, företagshemlighetslagen (FHL) och i viss mån beröra några rättsfall på området.
Under anställningstiden har du en lojalitetsplikt
Under anställningstiden har du en långtgående lojalitetsplikt mot din arbetsgivare. Plikten innebär att du "ska sätta arbetsgivarens intressen framför dina egna och undvika att hamna i situationer där dina privata intressen kolliderar med arbetsgivarens" (AD 1994 nr 79).
Redan planer på konkurrerande verksamhet kan under vissa omständigheter utgöra brott mot lojalitetsplikten (AD 1994:144).
Alla arbetstagare har en lojalitetsplikt. Den anses utgöra en del av anställningsavtalet, även om det inte står uttryckligen nedskrivet.
Du bör därför inte börja planera eller registrera en konkurrerande verksamhet förrän du har sagt upp dig på ditt nuvarande arbete, med risk för att din arbetsgivare annars kräver dig på skadestånd för avtalsbrott.
En konkurrensklausul förlänger lojalitetsplikten
Du bör gå igenom ditt anställningsavtal noggrant för att säkerställa att du inte är bunden av någon konkurrensklausul, kundklausul eller liknande.
Betydelsen av en sådan klausul är att du har en förlängd lojalitetsplikt som gäller en tid efter det att din anställning upphört.
Det är inte ovanligt att det finns konkurrensklausuler som hindrar dig från att bedriva konkurrerande verksamhet i 2 år efter det att din anställning upphört eller att du är förbjuden att flytta med dig kunder från din nuvarande arbetsplats.
Skulle klausulerna vara allt för långtgående är det under vissa omständigheter möjligt att sätta ned dem (36 § AvtL) och ibland helt ogiltigförklara dem (38 § AvtL).
Du måste alltid ha koll på företagshemligheter
Även om en anställning har upphört, och det inte föreligger en konkurrensklausul, så måste lagen om skydd av företagshemligheter beaktas när du startar konkurrerande verksamhet.
Som företagshemlighet klassas information som din arbetsgivare håller hemlig, eftersom den vid spridning skulle kunna skada verksamheten: Häri innefattas exempelvis kund- och inköpsregister. Sådan information får du inte utan vidare ta med dig (2 § FHL).
Om du skulle ta med dig och nyttja företagshemligheter från din arbetsgivare riskerar du att bli skadeståndsskyldig mot arbetsgivaren (7-9 §§ FHL).
Mina råd
Gå igenom ditt anställningsavtal noggrant, även det finstilta. Leta efter konkurrensklausuler.
Vänta till efter det att din anställning upphört, alternativt efter det att en eventuell konkurrensklausul upphört, innan du börjar planera för eller registrerar en konkurrerande verksamhet.
Ta inte med dig information som din arbetsgivare håller hemlig utåt och som kan skada din arbetsgivare om den används i din konkurrerande verksamhet.
Med vänliga hälsningar