Kan man villkora gåva av fastighet i efterhand?

2019-07-25 i Gåva
FRÅGA
HejJag ska skilja mig och vi har börjat titta på en bodelning. Min exfru fick sitt barndomshem som gåva av sina föräldrar för ca 13 år sedan (vi var sambo ej gifta vi tidpunkten). Nu har hennes föräldrar villkorat gåvan i efterhand och menar då att den ska återkallas. Är det möjligt att göra? Jag avsa mig min lägenhet och flyttade in och har renoverat både hus och trädgård utan varken min exfru eller föräldrars hjälp.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

För att en gåva ska villkoras krävs det att villkoret framkommer vid gåvotillfället. Det är inte möjligt att i efterhand villkora en gåva för egendom man inte längre äger (vilket verkar ha skett i det här fallet). I samband med att din exfrus föräldrar skänkte fastigheten till sin dotter ska ett gåvobrev ha överlämnats. Det är det gåvobrevet som gäller, inte senare tillkomna villkor.

Min rekommendation är att du anlitar en jurist som företräder dig och ser till dina intressen i bodelningen. Om du önskar boka tid med en jurist på Lawlines juristbyrå är du varmt välkommen att återkomma till mig per e-post på dennis.lavesson@lawline.se för en offert.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
U Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-26 12:03
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (573)
2019-10-20 Är en gåva bindande?
2019-10-19 Är det möjligt att kräva betalning för en gåva i efterhand?
2019-10-14 Ge bort fastighet som gåva utan att det räknas som förskott på arv
2019-10-08 Gåva som enskild egendom

Alla besvarade frågor (73826)