FrågaSTRAFFRÄTTTrafikbrott01/09/2018

Kan man slippa rättegång för olovlig körning och bara få böter?

Hej min son åkte fast för att kört för tungt släp det blev olovligkörning. Min fråga kan man slippa rättergång och bara betala böterna

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

En förundersökning leder inte alltid till åtal och rättegång, även om åklagaren anser att det finns bevis för att brottet har begåtts. Om din son erkänner brottet och det är klart vad det ska bli för straff kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande. Ett strafföreläggande innebär att din son får ett bötesstraff efter vad åklagaren anser att brottet bör föranleda (48 kap. 2 § RB). Din son måste sedan godkänna strafföreläggandet inom en viss tid och betala böterna.

Som svar på din fråga innebär det att om din son meddelas ett strafföreläggande med böter kommer det heller inte att bli rättegång. Åklagaren kan välja att åtala istället för att meddela ett strafföreläggande, dock är det vanligt bland annat för olovlig körning att sådant meddelas. Om din son däremot väljer att inte godkänna strafföreläggandet kommer åklagaren att göra en bedömning om det istället ska väckas åtal för att bli rättegång. Så sker i regel alltid när en misstänkt inte godkänner ett meddelat strafföreläggande.

Betänk dock att även om ett strafföreläggande med böter meddelas och det inte blir rättegång så kommer det ändå att finnas en anteckning i belastningsregistret att din som är dömd för olovlig körning.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Dennis LavessonRådgivare
Hittade du inte det du sökte?