Vad kan man som arbetsgivare göra om anställd kört rattfull och kör med indraget körkort?

Vad har arbetsgivaren för rättigheter då en anställd valt att fortsätta köra i tjänsten trots indraget körkort? Personen i fråga kör rattfull, får körkortet indraget på plats, väljer att inte berätta detta för arbetsgivaren och istället fortsätta köra bil i 6 veckor innan det kommer fram att han inte har körkort. Personen är anställd inom en blåljusorganisation. Hens kolleger känner till att han har förlorat sitt körkort men berättar inget för chefen. Kan det bli tal om några arbetsrättsliga åtgärder för hens kolleger?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att arbetstagaren i fråga är statligt anställd. Nedan beskriver jag vilka rättigheter som en arbetsgivare har och vilka påföljder som kan tänkas bli aktuella.

Disciplinpåföljder

För arbetstagare i statlig tjänst gäller reglerna i Lagen om offentlig anställning (LOA). Om arbetstagaren begår tjänsteförseelse, dvs om denne uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter sina anställningsskyldigheter, får arbetsgivaren meddela disciplinpåföljder (14 § LOA). En disciplinpåföljd kan exempelvis vara löneavdrag eller varning, men andra påföljder kan föreskrivas i kollektivavtal (15-16 §§ LOA). Disciplinpåföljder får inte meddelas för ringa förseelser, vilket det inte är fråga om här.

En påföljd får endast göras gällande om arbetstagaren underrättats om det inom två år från förseelsen, och får inte meddelas om arbetstagaren sagts upp (17, 19 §§ LOA) Flera disciplinpåföljder får inte heller kombineras med varandra.

Upphörande av tjänsten

I vissa fall kan uppsägning eller avskedande bli aktuellt. Sådana åtgärder regleras, vid sidan av LOA, också i Lagen om anställningsskydd (LAS).

En uppsägning måste vara sakligt grundad (7 § LAS). I den situationen du beskriver rör det sig om en uppsägning på grund av personliga skäl. Sådana uppsägningar får inte grundas enbart på omständigheter som arbetsgivaren känt till i mer än 2 månader från det att underrättelse skett (se nedan) eller, om arbetstagaren inte underrättats, från tidpunkten för uppsägningen (7 § fjärde stycket LAS).

Brottslighet godtas i allmänhet som saklig grund, med eller utan samband med arbetet. För avskedande krävs det dock mer, nämligen att arbetstagaren grovt åsidosatt sina åligganden (18 § LAS). Det bör i allmänhet vara fråga om avsiktligt eller grovt vårdslöst förfarande. Sådana grunder kan vara brott som begås i tjänst.

Skillnaden mellan uppsägning och avskedande är bl a att arbetstagaren inte har rätt till uppsägningstid med bibehållen lön. En uppsägning som gäller en tills vidare-anställning måste vara skriftlig för att vara giltig. Detsamma gäller ett avskedande.

Underrättelse till arbetstagaren och facket

En arbetsgivare som vill avskeda eller säga upp en arbetstagare på grund av personliga skäl måste i förväg underrätta arbetstagaren om det (30 § LAS). En underrättelse som gäller uppsägning eller avskedande ska lämnas minst två veckor respektive en vecka i förväg. Om arbetstagaren är fackligt organiserad ska också det lokala facket varslas om åtgärden.

Sammanfattning

Arbetsgivaren kan meddela disciplinpåföljder. Vid förseelser som du beskriver kan arbetsgivaren också ha rätt att säga upp eller avskeda arbetstagaren. Med tanke på att det som en arbetstagare i "blåljus-organisationen" gör kan skada myndighetens anseende eller förtroende för utomstående, samt då att det rör sig om brottslighet, finns det saklig grund för uppsägning och sannolikt även grund för avskedande. I så fall måste arbetstagaren underrättas om åtgärden i förväg och uppsägningen eller avskedandet ska vara skriftligt för att gälla. Värt att nämnas är att arbetsgivaren har bevisbördan för de omständigheter som läggs till grund för uppsägning eller avskedande. Således kan enbart misstankar inte åberopas som grund.

Vad gäller de andra arbetstagarna kan det knappast bli aktuellt med någon påföljd så som uppsägning eller avskedande, i varje fall på grund av brottslighet. Att underlåta att avslöja en person som kör utan körkort är inte brottsligt.

Med vänlig hälsning,

Simon WikströmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000