Kan man nekas inresa till Sverige pga tidigare avtjänat straff?

2021-07-20 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej! Jag undrar om man som amerikansk medborgare kan nekas att resa in till sverige om man tidigare har avtjänat ett fängelsestraff i USA för grovt brott? Jag vet att man som amerikansk medborgare inte behöver ansöka om visum om man inte ska stanna i Sverige längre än 90 dagar. Vore tacksam för skyndsamt svar.
SVAR

Hej, tack för din fråga

Kraven som ställs om man inte ska vistas i Sverige längre än 90 dagar och visum inte behövs för inresa är ett pass som är giltigt minst tre månader efter utresa från Schengen (se 2 kap. 1 § utlänningslagen). Vidare krävs det tur- och returbiljett som ska vara giltig inom 90 dagar. Dessutom krävs en skriftlig inbjudan från familjemedlem eller vän som personen ska bo hos eller en bokningsbekräftelse om att personen ska bo på hotell samt pengar för uppehälle och hemresa.

Sverige kräver att personen har 450 kronor för varje dag som besöket i Sverige varar. Beloppet kan i vissa fall bli lägre, till exempel för mindre barn, om personen betalar kostnaden för kost och logi i förväg eller om personen ska bo hos släkt eller vänner. Personen ska visa att han eller hon har tillräckligt med pengar för uppehället med hjälp av exempelvis kontoutdrag från sin bank eller dokument där inbjudaren i Sverige lovar att stå för alla kostnader under besöket.

I och med att ingenstans nämns det att man inte får vara dömd för brott tidigare om man inte ska vistas i Sverige längre än 90 dagar så borde i det här fallet att personen har avtjänat ett fängelsestraff i USA för grovt brott inte utgöra ett hinder för att få vistas i Sverige mindre än 90 dagar

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss

Vänligen

Alejandra Vasquez
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1237)
2021-10-24 Kan jag ansöka om familjeåterförening?
2021-10-19 Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap vid flytt utomlands?
2021-10-10 Kan jag förlorar mitt svenska medborgarskap?
2021-10-07 Är det möjligt att uppfylla försörjningskravet med CSN?

Alla besvarade frågor (96510)