Kan man kräva att jag arbetar trots att jag är sjukanmäld?

2018-10-29 i Sjuk
FRÅGA
Hej!Jag undrar om en arbetsgivare kan kräva att man arbeta hemma fast att man har sjukanmält sig? Jag jobbar inom skolan. Jag undrar också om en arbetsgivare kan kräva att man jobbar då eleverna har lov, för att ta igen för missad tid då man var sjuk?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din första fråga rör huruvida man har en skyldighet att arbeta om man sjukanmält sig, och den frågan går att besvara snabbt. Svaret är nej. Du har ingen skyldighet att utföra arbetsuppgifter enligt ditt anställningsavtal när du sjukanmält dig. Om sjukanmälningar innebär att du "hamnar efter" på arbetsplatsen så är det arbetsgivarens uppgift att fördela arbetet på så sätt att dennes verksamhet inte blir lidande. Inom din bransch kan det ske genom vikarier eller omfördelning av arbetsuppgifter på kollegor.

Din andra fråga rör din skyldighet att arbeta när eleverna har lov och den frågan är egentligen lätt att besvara men beror på vad som står i ditt anställningsavtal. Att eleverna har lov har egentligen ingen betydelse för om du ska arbeta eller inte. Det som avgör i vilken mängd du ska arbeta är ditt anställningsavtal och eventuella regler i ditt kollektivavtal. Om anställningsavtalet anger 40 timmar i veckan, så är du skyldig att arbeta 40 timmar i veckan, förutsatt att du inte är sjuk. Om det finns speciella regler i kollektivavtalet eller anställningsavtalet gäller det.

Sammanfattningsvis råder jag dig att läsa ditt anställningsavtal, kollektivavtal och kontakta eventuell fackförening du är medlem hos för att ta reda på vad som gäller kring loven men oavsett vad som gäller så har man ingen skyldighet att arbeta när man är sjuk, eller arbeta extra mycket för att man har varit sjuk. Om avtalen stadgar att du även arbetar under loven så ska du göra det, men det är oberoende av om du varit sjuk eller inte. Det är arbetsgivarens uppgift att fördela arbetet och sköta verksamheten. Man ska inte drabbas av högra arbetsbörda för att man varit sjuk, det är inget man kan styra över och något en arbetsgivare måste godta.

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den Broek
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sjuk (140)
2019-04-04 Kan en arbetsgivare kräva att man tar ut en semesterdag istället för en sjukdag?
2019-03-31 Är avgångsvederlag att betrakta som sjukpenninggundande inkomst (SGI)?
2019-03-07 Har jag rätt till en annan tjänst som sjukskriven?
2019-02-28 Hur räknas kalenderdagarna inom en sjukperiod för begäran av läkarintyg?

Alla besvarade frågor (67945)