Kan man köpa en del av en fastighet utan att klyva fastigheten?

2019-04-15 i Klyvning
FRÅGA
Hej! Jag och Sambon ska köpa upp en gård och flytta dit. Sambons pappa och hans 2 syskon äger det. Till fastigheten hör det skog men skogen ska dom ha kvar och vi ska ha gården. Hans pappa har hört att man kan skriva ett kontrakt på visst många år att vi "delar upp fastigheten" utan att behöva ta dit lantmäteriet för att det ska bli en annan betäckning och så. Finns det ett kontrakt att skriva istället?
SVAR

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga

Kan man dela upp fastigheten utan att kontakta lantmäteriet?

När man köper en del av en fastighet så har man 6 månader på sig att ansöka om fastighetsbildning, gör man inte det så blir köpet ogiltigt(4 kap 7 § Jordabalk). Man kan alltså inte dela upp fastigheten i några år utan att ansöka om fastighetsbildning hos lantmäteriet.

Köpa andel av fastighet

Det är möjligt att äga en andel av en fastighet, det vill säga att ni köper en del av fastigheten. Ni blir då samägare och äger hela tomten gemensamt (1 § Lag om samäganderätt). Tomten förblir en hel tomt.

Tack för att du kontaktade lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på lawline, 08-533 300 04. Vi svarar på samtal måndag-fredag 10:00-16:00.

Ebba Ekstrand
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Klyvning (24)
2021-06-11 Klyvning av fastighet - samtycke av samtliga delägare?
2020-01-31 Hur kan en angripa ett beslut om fastighetsklyvning efter det att överklagandetiden passerat?
2019-07-09 Värderas lotterna vid klyvning av fastighet?
2019-04-15 Kan man köpa en del av en fastighet utan att klyva fastigheten?

Alla besvarade frågor (95746)