Kan man ha två stycken tvååriga allmänna visstidsanställningar som följer på varandra?

2021-04-29 i Anställningsformer
FRÅGA
Hej! Jag har förstått att ALVA (allmän visstidsanställning) får pågå högst i 24 månader under en femårsperiod. Min fråga är om detta gäller hos endast en arbetsgivare eller om det även påverkar om man skulle få en ALVA-anställning hos en annan arbetsgivare inom landet. Alltså, går det att vara ALVA-anställd på en arbetsplats i 24 månader och sedan påbörja en ny ALVA-anställning hos en annan arbetsgivare inom en femårsperiod?Med vänliga hälsningar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Regeln du hänvisar till är den så kallade omvandlingsregeln och återfinns i 5 a § LAS. Där framgår att allmän visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning när arbetstagaren har varit anställd hos arbetsgivaren i sammanlagt mer än två år under en femårsperiod.

Regeln är enbart tillämplig om arbetstagaren varit anställd hos samma arbetsgivare. Det är alltså möjligt för dig att först ha en allmän visstidsanställning hos en arbetsgivare i två år och därefter påbörja en ny allmän visstidsanställning hos en annan arbetsgivare. De två åren du arbetat under den första arbetsgivaren kommer inte att tillgodoräknas om du påbörjar en ny visstidsanställning hos en annan arbetsgivare.

Hoppas att detta gav svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Ted Winström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?