Kan man ge bort egendom till någon annan än sina barn?

2020-09-05 i Testamente
FRÅGA
Hej, min farmor som vill ge mig huset, då min farfar dött, så är det hennes eget hus efter boupptecnking.huset är hennes så visst borde hon få ge mig även om hon har göra om hon har 2 barn? som är rädd att de blir lottlös fast de finns ca 600000 i ekonomi. de känner på för att jag har en del av dels av delad arv. De kommer gnälla att de blir lottlös. men även inte alla pengar....svår ty formulerat/ Mia
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att du undrar om din farmor kan ge bort sitt hus i gåva till dig om hon har två barn som vill ha ut sina arv.

Din farmor kan formulera och villkora sitt testamente på vilket sätt hon vill med undantag för att undanta hennes barn deras laglotter då de agerar som en minimigräns för vad de kan ärva (7 kap. 1 § ÄB). Eftersom din farmor utöver hennes hus har annan egendom i sin besittning kan hennes barns laglotter och eventuellt annat arv ''tas'' därifrån. Notera dock att om hennes barn redan har fått ut sin laglott genom tidigare gåva så räknas det som deras förskott på arv och hon kan då förbise laglotten.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Nicolina Abaas
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2816)
2021-04-09 Vad krävs för att ett testamente ska vara giltigt?
2021-04-08 Lagval för arv inom EU
2021-04-06 Kan vi testamentera bort sommarhuset med möjlighet för särkullbarnen att lösa ut sin andel?
2021-03-31 Giltiga testamenten och möjlighet att överklaga ett testamente

Alla besvarade frågor (91063)