Kan man få tillbaka handpenning från ett bolag i konkurs?

2019-08-26 i Fordringar
FRÅGA
Vi har skrivit ett avtal med ett företag som ska bygga vårt hus. Det har ej påbörjat bygget än då vi inväntar bygglov från kommunen. Vi har betalt 150.000kr i handpenning enligt avtal.Idag fick vi reda på att de bolaget är satt i konkurs. Är handpenningen som bortblåst eller har vi rätt att kräva tillbaka de?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline.

Din fråga regleras delvis i konkurslagen (konkL) samt förmånsrättslagen (FRL).

När ett bolag försätts i konkurs skapas ett konkursbo vars syfte är att samla alla bolaget tillgångar och med hjälp av dessa försöka betala alla skulder som försatt bolaget i konkurs (1 § första stycket konkL). Er handpenning utgör en s.k fordran gentemot konkursboet. Troligtvis finns det många sådana fordringar och alla söker att få betalt ur konkursboet men inom det svenska rättssystemet kan man beskriva det som att det finns en hierarki bland dessa fordringarna och vissa får betalt före andra.

Hur kan ni få betalt ur konkursboet?

En handpenning betalas sällan in tillsammans med någon pant eller annan förmånsrätt (Jfr 4 § FRL). Således kategoriseras er fordran som en oprioriterad fordran. För alla de som har en fordran gentemot konkursboet som inte är behäftad med förmånsrätt har alla fordringsägare lika rätt till betalning (18 § FRL). Det får effekten av att ni inte är garanterade era pengar tillbaka, utan alla oprioriterade fordringar får betalt i den mån det blir över pengar från det att fordringarna med förmånsrätt fått betalt.

Slutsats

Min bedömning är att det inte går att svara på hur era förutsättningar att få betalt ser ut. Generellt sätt brukar det vara svårt att få ut pengar ur ett konkursbo som oprioriterade fordringsägare.

Hoppas ni fick svar på er fråga,

MVH

André Blomquist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå Jag driver AA32 ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-27 13:45
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (594)
2019-09-20 Har arbetsgivaren rätt att göra avdrag på lönen för att korrigera tidigare felaktiga utbetalningar?
2019-09-12 Vad gör jag när jag inte kan få ut min lön på grund av att min arbetsgivare har gått i konkurs?
2019-08-31 Vilka kostnader kan jag åläggas som borgensman?
2019-08-27 Vad händer med en skuld när långivaren avlider?

Alla besvarade frågor (72914)