Kan man avtala bort sambolagen?

FRÅGA
Jag och min sambo skulle vilja skriva ett samboavtal som gör att jag vid bodelningen ensam har rätt till min hyresrätt, kan man göra det? Han har två barn 17 och 15 år gamla och jag har ett barn som är 12år, alla barnen har detta som ett varannan veckas boende.
SVAR

Hej! Och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Det finns en regel i sambolagen som ger den sambo som bäst behöver den gemensamma bostaden rätt att överta denna, även om bostaden inte utgör samboegendom, sambolagen 22§. Sambolagen kan avtalas bort mellan parterna, sambolagen 9§. Regeln i 22§ sambolagen är dock tvingande och kan således inte avtalas bort.

Ni kan alltså inte med verkan avtala bort 22§ sambolagen, utan den av er som vid en eventuell bodelning behöver bostaden mest kommer att då den på sin lott.

Eftersom ni inte har gemensamma barn krävs synnerliga skäl för att din sambo ska ha rätt att överta lägenheten, sambolagen 22§ 1st. Ett övertagande av din lägenhet är således svårt, och regeln tillämpas vanligtvis bara i undantagsfall. Trots att ni inte kan avtala bort rätten i 22§ sambolagen förefaller risken för att du vid eventuell separation blir av med din hyresrätt vara liten.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Sofia Holgersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2997)
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?
2021-09-16 Ingår pengar i en sambodelning?
2021-09-15 Kan man jämka ett föravtal i en samborelation?
2021-09-12 Vad händer med hyresrätten om vi går isär?

Alla besvarade frågor (95700)