kan körkortet dras in om man blåser rött på alkolås i bilen?

2020-01-31 i Trafikbrott
FRÅGA
jag har alkohollås på bilen och blåst rött vid fyra tillfällen kan transportstyrelsen dra in mitt körkort jag har ju inte kört full
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Av din fråga så framgår det inte om du har fått ett alkolås installerat i bilen på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri, eller om alkolåset är en åtgärd som du själv tagit och installerat som privatperson. Jag kommer utgå från båda scenarion i mitt svar, och jag kommer även utgå från att du inte har någon missbruks eller beroendediagnos.

Ifall ditt alkolås är en privat åtgärd så kan transportstyrelsen inte dra in ditt körkort, då du inte kört full.

Har du däremot fått installerat alkolås på din bil som en åtgärd eftersom du exempelvis kört under influens av alkohol hanteras saken lite annorlunda. Villkorstiden gäller då ett eller två år, och under den här tiden följer Transportstyrelsen upp hur det går för dig, där de exempelvis får information från alkolåsets logg, där alla misslyckade startförsök registreras. Körkortet kan då dras in ifall du inte uppfyller kraven för villkorat körkort längre. Enligt transportstyrelsen (se här) kan upprepade utandningsprov som visar på straffbar mängd alkohol leda till att du ej får ha kvar ditt körkort.

Då jag inte vet mängden alkohol du hade i blodet när du blåste är det svårt för mig att svara på exakt vad som sker i ditt fall. Men ifall du vid upprepade tillfällen lämnat utandningsprov som har straffbara mängder av alkohol kan Transportstyrelsen dra in ditt körkort, även om du faktiskt inte reellt kört bilen.

Jag rekommenderar att gå in och läsa på transportstyrelsens hemsida som har information om vad som gäller om man har fått alkolås (se här)

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh,

Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1134)
2021-05-07 Skyldig att besvara polisens förfrågan om förare vid hastighetsöverträdelse?
2021-05-07 Är det straffritt att köra moped klass II i 45 km/h med ett körkort för moped klass I?
2021-04-30 Körkort - 2 varningar
2021-04-30 Rattfylleri och läkemedel under sjukhusbesök

Alla besvarade frågor (92055)