Kan köparen kräva handpenningen åter vid köp av verksamhet?

Vad gäller angående krav på återbetalning av erlagd handpenning , 10.000:-, vid köp av fiskbod?

Köparen kände till alla villkor som gäller verksamheten. Hade träffat säljaren 2 gånger, markägaren som gett sitt muntliga medgivande till övertaget och föreståndaren på Hemköp , där vagnen står uppställd. Bägge dessa godkände övertaget muntligen. Markägaren lovade dessutom att ta fram ett skriftligt intyg. Nytt möte bestäms till tre dagar därefter. Handpenningen betalas under samma kväll.

Under denna period, tre dagar, får säljaren flera intressenter men upplyser om att fiskboden är såld.

Samma dag som det avslutande mötet ska äga rum ringer köparen och vill ha handpenningen tillbaka. Han nekas detta. köparen lämnar då in en stämningsansökan till tingsrätt o yrkar på återbetalning samt att rättegångskostnaderna ska betalas av säljaren. Vad gäller?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För verksamhetsköpet finns det inga krav på hur affären går till rent kontraktsmässigt. Avtal om framtida köp får göras. Även om det inte finns ett uttryckligt avtal om köpet, får handpenningen ses som ett bindande avtal om framtida köp av verksamheten baserat på parternas agerande att föra över en summa till säljaren. Eftersom det ses som ett avtal om framtida köp, och inte om ett köp i sig, så bör köparen ha rätt att dra sig ur affären. Det betraktas emellertid fortfarande som ett avtalsbrott. Säljaren får därför behålla en del av handpenningen för eventuella kostnader som säljaren drabbas av genom att köparen drar sig ur affären. Säljaren ska enkelt uttryckt försättas i en ekonomisk situation som om parterna inte hade inlett affären.

Säljaren kan därför dra av en del av (eller hela) handpenningen för att täcka kostnader för ansträngningar som krävs för att sälja verksamheten till en annan person eller om säljaren tvingas sälja verksamheten för ett lägre belopp än vad parterna hade kommit fram till. Mellanskillnaden kan utgöra sådan skada som kan dras av från handpenningen. Har parterna inte diskuterat någon slutsumma så kan säljaren endast dra av kostnader till följd av t.ex. ytterligare kostnader för annonsering eller liknande. Om säljaren inte vill sälja till någon annan, så kan säljaren täcka kostnader för t.ex. planerade åtgärder i verksamheten inför en försäljning till köparen (om dessa har kostat något).

Säljaren måste dock anstränga sig för att undvika eller begränsa sin skada genom att försöka att inte sälja verksamheten för ett lägre belopp. Om säljaren inte lyckas sälja verksamheten inom en överskådlig framtid, så har köparen rätt till handpenningen minus eventuella kostnader säljaren har drabbats av. Allt detta följer av allmänna kontraktsrättsliga principer och är inte reglerade i lag.

Sammanfattningsvis har köparen rätt att få tillbaka handpenningen om säljaren inte har drabbats av kostnader som uppgår till 10 000 kr till följd av att köparen drar sig ur affären. Säljaren måste visa sådana kostnader, det räcker m.a.o. inte med ett blott påstående om sådan skada.

Jag kan dessvärre inte uttala mig mer precist avseende detta fall. Det är upp till domstolen att fastställa rättsläget. Ovanstående är en bedömning av situationen och ett eventuellt utfall.

Har du några fler frågor, eller vill du komma i kontakt med någon av våra jurister, är du varmt välkommen att återkomma!

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Rättsverkningar vid avtalsbrott? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000