Kan kommunen säga upp en anställd när en annan anställd återkommer från tjänstledighet?

Jag har en tillsvidare anställning natt inom kommunen sedan 20170120 nu har jag fått besked att en person som varit tjänstledig flera år för studier ska ta min tjänst . Min natttjänst har denne aldrig ägt eller jobbat på innan tjänstledighet. Frågan är om det är okay för kommunen att göra så här och vart kan jag på bästa sätt söka hjälp ? Med vänlig hälsning

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.:

Till att börja med så är Lagen om anställningsskydd den lag som är tillämplig när det gäller denna typ av arbetsrättsliga frågor. Denna lag är dock till stora delar semidispositiv vilket innebär att avvikelser kan göras från lagen genom kollektivavtal. Du måste därför alltid konsultera eventuella kollektivavtal som finns på arbetsplatsen. Eftersom du arbetar på kommunen så finns förmodligen kollektivavtal på arbetsplatsen.

Eftersom du har en tillsvidareanställning hos din arbetsgivare så krävs saklig grund för att säga upp denna anställning. För att en uppsägning ska vara sakligt grundad så krävs antingen att det finns personliga skäl relaterade till dig som arbetstagare eller att det föreligger arbetsbrist hos arbetsgivaren. LAS 7 §.

Eftersom en annan person kommer tillbaka från tjänstledighet så är det förmodligen så att arbetsgivaren anser att det föreligger arbetsbrist då det plötsligt finns två personer på en tjänst.

För att en uppsägning på grund av arbetsbrist ska vara sakligt grundad så krävs att arbetsgivaren inte kan omplacera dig till något annat arbete hos arbetsgivaren. Om det finns något annat ledigt arbete hos arbetsgivaren så måste denne därför först utreda möjligheterna till omplacering till detta arbete och ifall du har tillräckliga kvalifikatIoner även ge dig ett erbjudande om omplacering.

Det krävs också att arbetstagaren går efter turordningsreglerna om en person ska sägas upp på grund av arbetsbrist. Här vill jag återigen påminna om eventuella kollektivavtal där frågan om vem som sägas upp vid arbetsbrist ofta regleras. Enligt LAS så är det dock principen om sist in, först ut som gäller och arbetsgivaren måste också följa denna ordning när arbetstagare ska sägas upp. LAS 22 §.

Vad kan du göra?

Ifall du är medlem i något fackförbund så rekommenderar jag i första hand att du kontaktar dessa och ber om hjälp. Om du inte kan få hjälp genom facket så kan du istället kontakta en advokatbyrå som har arbetsrätt bland sina verksamhetsområden och få hjälp den vägen.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Du är välkommen att höra av dig om du har ytterligare frågor eller om du vill ha något i svaret förtydligat.


Vänligen,



Christian SörqvistRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000