Kan jag tvingas att sälja samägd stuga?

2017-05-11 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej, jag och min make är under separation, vi har inte gjort en bodelning ännu. Vi har en gemensam stuga och äger 50% var. Min make vill sälja stugan eller att jag köper ut han. Kan han rent juridiskt tvinga mig till detta? Tack på förhand! Maria
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då ni äger huset tillsammans blir lag (1904:48 s. 1) om samäganderätt tillämplig (1 §). Då lagen kan begränsas om ni har ett avtal utgår jag i mitt svar från att ni inte har det.

Om en delägare av samägd egendom vill sälja egendomen (din make) krävs det att alla delägare samtycker (alltså du) enligt 2 §. I 6 § finns det dock en möjlighet för en delägare att ansöka hos tingsrätten om försäljning av egendomen på offentlig auktion. Andra delägare kan dock stoppa försäljningen om de kan visa på synnerliga skäl för anstånd (dvs. skjuta upp försäljning).

Synnerliga skäl är ett högt ställt krav. Dessa skäl kan enligt Högsta domstolen vara dåligt konjunkturläge (NJA 1974 s. 490) eller möjligtvis sociala förhållanden (NJA 1979 s. 562). Enligt praxis ska det kort sagt till extrema skäl för att hindra en offentlig auktion.

I lagen kan du också läsa mer om hur en sådan försäljning går till.


Med vänliga hälsningar,
Oskar Jansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (598)
2021-07-27 Överlåtelseförbud och samägande samtidigt
2021-07-07 Handlat utan samtycke vid samägd fastighet?
2021-07-06 Tvångsförsäljning av hus
2021-06-30 Dold samäganderätt till hund

Alla besvarade frågor (94327)