Kan jag ta tjänstledigt för studier och har jag rätt till CSN?

2019-10-31 i Studieledighet
FRÅGA
Hej! Jag är fastanställd och har jobbat mer än 2 års i samma företag. Planerar att fråga om tjänstledig för att gå på flermånads språkresa via EF.Hur lång kan jag vara tjänstledig och har man rätt till CSN studielån om man är tjänstledig? Språkresa kostar ungefär 50.000kr då tänkte jag att ta ett lån via CSN och delbetala sen när jag är tillbaka på jobbet.Tack i förhand.
SVAR

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Rätten till tjänstledighet vid studier

Regler om rätt till ledighet för utbildning från arbetet finner du i studieledighetslagen. Som arbetstagare i allmän eller enskild tjänst har du som vill undergå utbildning rätt till behövlig ledighet från anställningen (1 § studieledighetslagen). Lagen omfattar i princip all utbildning, förutom självstudier. Exempel på självstudie är att till exempel att plugga till högskoleprovet. Det är du själv som bestämmer vad du ska studera och ledigheten beviljas för den tid som utbildningen tar.

För att omfattas av rätten till tjänstledighet för studier krävs det att du som arbetstagare vid ledighetens början varit anställd hos den aktuella arbetsgivaren de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren (3 § studieledighetslagen). Observera dock att arbetsgivaren under vissa förutsättningar har rätt att skjuta upp ledigheten till senare tid än den du som arbetstagaren har begärt (4 § studieledighetlagen) och att kollektivavtal kan föreskriva andra regler än de lagen uppställer (2 § 2 st studieledighetslagen).

CSN vid tjänstledighet

Du som studerar har under vissa förutsättningar rätt till CSN-bidrag och lån. För att veta om du har rätt till CSN för just den specifika utbildning som du vill läsa rekommenderar jag dig att ta kontakt med CSN. Mer information om krav för CSN-bidrag och lån finns på myndighetens hemsida.

Slutsats

Sammanfattningsvis innebär ovanstående att det inte bör finnas några hinder för dig att vara tjänstledig under din studieperiod. Om arbetsgivaren är ansluten till ett kollektivavtal är det värt att ta en titt i det för att se om det föreskrivs något särskilt gällande tjänstledighet för studier. En rekommendation är även att du för en dialog med din arbetsgivare i frågan för att underlätta för båda parter. Vad gäller CSN-frågorna rekommenderar jag dig att direkt ta kontakt med myndigheten.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att kontakta oss på Lawline igen!

Med vänlig hälsning,

Sabrina Curan
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Studieledighet (116)
2020-02-29 Vad krävs för att kunna få ledighet från arbete för att studera?
2020-02-19 Studieledighet om man söker den i efterhand
2019-12-26 Arbetstagares rätt till ledighet från arbete vid studier
2019-10-31 Kan jag ta tjänstledigt för studier och har jag rätt till CSN?

Alla besvarade frågor (78661)