Kan jag ta reda på om min bror är adopterad utan att någon får veta de?

2021-07-04 i Sekretess
FRÅGA
Kan jag ta reda på om min bror är adopterad utan att någon får veta de?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågan du ställt rör adoption och begäran om att ta ut allmän handling, och regleras därför i offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

Enligt Tryckfrihetsförordningen (TF) 2 kap. 14 § 3 st TF har den som begär ut en allmän handling vara anonym på så sätt behöva uppge sitt namn och vara anonym. Dock finns det undantag om du begär ut en handling som omfattas av sekretess som till exempel rör en persons hälsa.

Förutsättning för att begära ut dessa handlingar är om det är av betydelse för han eller hon ska få vetskap om vilka hans eller hennes biologiska föräldrar är, detta enligt OSL 26 kap. 8 §. Är dessa förutsättningar uppfyllda, har denne laglig rätt till adoptionshandlingar. Vill du själv få ut uppgifterna så måste du visa att ingen kommer att lida av att uppgifterna görs tillgängliga för dig.

Vänligen,

Natalin Kabro
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sekretess (271)
2021-08-22 Begäran om allmän handling ifråga om personnummer till arbetssökande
2021-08-11 Vad händer när en skolkurator bryter mot sin anmälningsplikt?
2021-08-05 Finns det möjligheter att anmäla arbetsplats anonymt?
2021-07-28 Kan man begära ut släktings journal vid dödsfall?

Alla besvarade frågor (95664)