Kan jag jobba inom vården efter att jag dömts för misshandel av normalgraden?

2017-08-01 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
För 1 år sedan blev jag dömd till misshandel i normalgraden. Påföljden blev 5 månaders fängelse som resulterade i fotboja ca 3 månader. Har jag rätt att jobba inom vård och omsorgen samt hälso- och sjukvården? Eftersom att jag är dömd till misshandel i normalgraden, utgör mitt förflutna ett juridiskt hinder om jag blir erbjuden en tjänst? Alltså, om arbetsgivaren begär ett utdrag ur belastningsregistret innan anställning och säger: "du får jobbet om det ser bra ut i belastningsregistret", kan han neka mig jobbet när han ser att jag är dömd till misshandel i normalgraden?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Belastningsregistret kan påverka dina möjligheter att få anställning

Möjligheten för dig att bli anställd inom vården efter att ha blivit dömd för misshandel av normalgraden kan försämras men det är inte förbjudet att anställa en person som har blivit dömd för ett brott. Det innebär alltså att dina möjligheter att få anställning inom vården inte nödvändigtvis kommer att påverkas av ditt belastningsregister men att det troligtvis kommer att bli svårare att hitta en arbetsgivare som vill anställa dig.

Obligatorisk registerkoll och rätten för enskild arbetsgivare att ta del av uppgifter om en arbetssökande

Vid anställningar för jobb på hem för vård eller boende av barn eller boenden som tar emot barn sker en obligatorisk registerkontroll. Då hämtas ett begränsat utdrag som endast omfattar vissa typer av brott (ex. misshandel) ut (9 § lagen om belastningsregister). När det gäller annan typ av anställning inom vården görs ingen sådan obligatorisk registerkontroll utan där föreligger istället en rätt för arbetsgivaren att begära ut uppgifter om det behövs för att pröva om anställningen är lämplig. Denna rätt att begära ut uppgifter från belastningsregistret tillfaller enskilda arbetsgivare inom vårdsektorn i fråga om personer som arbetsgivaren avser att anställa (10 § lagen om belastningsregister).

Belastningsregistret gallras efter 10 år för fängelsestraff

Fotboja är endast en speciell verkställighetsform för en dom på fängelse. Uppgifter om fängelsestraff gallras ur belastningsregistret 10 år efter frigivningen. Det innebär alltså att uppgifterna om domen mot dig kommer att försvinna ur belastningsregistret i framtiden och att dina möjligheter att få jobb inom vården kan förbättras.

Vill du har mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du använda dig av någon av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här http://www.lawline.se/ask_a_question

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h, klicka här http://www.lawline.se/ask_a_question

- Boka tid med en jurist, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Johanna Matsdotter
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2642)
2021-07-31 Vad ska jag göra när jag har blivit utsatt för ett brott?
2021-07-31 När en husrannsakan får genomföras
2021-07-30 Kan kungen åtalas?
2021-07-29 Griftefridsbrott

Alla besvarade frågor (94588)