Kan jag hindra umgänge med pappan utan att anklagas för umgängessabotag?

2017-05-30 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hej! Jag är en väldigt ung mamma(99a) som har ensam vårdad över min dotter 9 månader. Ho har alltid bott hos mig och hennes pappa har kommit och gått hela tiden. Han har alltid varit olämplig enligt mig. Alltid skitig, blir frustrerad kring bebisen, försvunnit utan att höra av sig. Även vid ett tillfälle förföljde han mig och bebisen hem efter att ha hotat och skrikit på mig på tunnelbanan. Han kom försent till dotterns dop och stannade i 10 min. Han har flyttat längre bort från dottern och bor idag 20 mil ifrån. Vi har kommit överens om ett umgänge var 3e vecka 3 timmar. Jag har även föreslått varannan vecka istället men det ville han inte. Den hör helgen så struntade han i att komma och jag frågade om 2 helger framöver, men då skulle han umgås med sina kompisar.Han vill knappt träffa sitt barn. Och nör han gör det så måste jag vara mes pga säkerhetsrisk för bebisen. Jag undrar om detta kan vara tillräckligt för att förbjuda honom att träffa sitt barn? Jag vill verkligen att de ska få en bra relation men jag har försökt med ALLT för att få det att funka. Jag erbjöd honom till och med att bo hos mig. Jag ser ingenting positivt med deras relation, endast arr jag måste hålla koll så att dottern inte far illa till(då han kan lämna henne på skötbord eller mata henne honung eller annat). Han sitter alltid med mobilen i ansiktet och ger hwnne ingen uppmärksamhet.Kan jag förbjuda deras umgänge utan att umgängessabotera?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Det är väldigt svårt att uttala sig om vad som krävs för att man skall kunna hindra en förälder från att träffa sitt barn. I ett beslut om hur umgängesrätten ser ut vägs en rad olika aspekter in, i främsta rum sätts vad som är bäst för barnet, och om barnet på något vis kan ta fysisk eller psykisk skada av umgänget. Man väger även in behovet för barnet av en nära relation till båda sina föräldrar. Eftersom jag bara hört din sida av detta och eftersom det är lite information i din fråga vill jag inte säga hur domstolen hade dömt i en talan om att få ändrat umgänget.

Vill du få ändrat umgängesrätten skall du först kontakta Familjerätten i din kommun och berätta för dem hur situationen ser ut, de kan hjälpa dig med umgängesfrågor. Sedan kan du, om du vill, begära att få umgänget ändrat i domstol. Att hantera detta helt på egen hand genom att själv neka pappan umgänge kan ses om umgängessabotage oavsett vilken anledning du haft till det. Du skall därför främst ta kontakt med Familjerätten eller ansöka om stämning i domstol för att få umgänget ändrat.

Jag hoppas detta besvarade dina frågor!

Med vänlig hälsning

Matilda Bona
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (852)
2021-07-25 Exet har samarbetssvårigheter och ignorerar all kontakt gällande barnet
2021-07-21 Vad kan man göra om den ena vårdnadshavaren inte vill godkänna ett nytt pass för barnet?
2021-07-16 Who gets custody of newborn when not married?
2021-07-15 Full vårdnad över barn

Alla besvarade frågor (94327)