Kan jag göra aktier i "bolag A" till enskild egendom om jag är ägare till "bolag B" som äger "bolag A"?
Jag är ensam ägare i ett AB (bolag A), som i sin tur äger aktier i ett annat bolag (bolag B). Jag är skyldig enligt mitt aktieägaravtal i bolag B att se till att mina aktier i bolag B görs till enskild egendom när jag gifter mig. Hur funkar det nu när det är mitt AB, bolag A, som äger bolag B?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!
Din fråga är bland annat av äktenskapsrättslig karaktär och regleras i äktenskapsbalken (ÄktB).
Enskild egendom
Det finns olika sätt att se till att egendomen blir enskild. Ett sätt är att i ett äktenskapsförord skriva att egendomen ska vara enskild (7 kap. 2 § ÄktB). I ditt fall är det inte du personligen som direkt äger aktierna i bolag B utan det är bolag A som gör det. Det är alltså egentligen inte din egendom, utan bolaget A:s egendom. Du är indirekt ägare genom att du äger aktierna i bolaget A. Du kan alltså inte direkt skriva i äktenskapsförordet att aktierna i bolaget B ska vara enskild egendom eftersom du inte direkt är ägare till dem. Det du däremot kan göra är att skriva i äktenskapsförordet att aktierna i bolaget A är enskild egendom. I sådana fall kommer aktierna i bolaget B indirekt också att bli enskild egendom eftersom avkastning på aktierna hamnar i bolaget A och aktierna i bolaget A är enskild egendom.
Sammanfattning
Det går inte med säkerhet att säga vad som är den bästa lösningen eftersom jag inte har aktieägaravtalet framför mig eller vet närmare vad klausulen innebär. Det jag ser som den bästa lösningen är dock att skriva i ett äktenskapsförord att aktierna i bolaget A blir enskild egendom och att aktierna i bolaget B därigenom indirekt blir enskild egendom.
Hoppas detta var till hjälp för dig.
Har du fler funderingar kan du kontakta vår juristbyrå. Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:
Telefon: 08 533 300 04
Öppettider: Mån-fre kl. 10.00-16.00.