Kan jag få ersättning när en tilltänkt hyresgäst hoppat av utan att betala första hyran?

2017-10-12 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag skulle hyra ut min villa och har skrivit ett avtal på tre månader med en familj. Avtalet ingicks i början av juni och sträcker sig från september till november. I mitten av juli ångrade de sig och kom med en hel del ursäkter som visade sig vara lögn. Mannen i familjen skrev att de självklart skulle betala för september månad och frågade om vi ville ha för tre månader. Jag skrev att en månad går bra och han lovade att betala i slutet av augusti (7000 kr). Jag har skickat räkning och påminnelse men får inte längre kontakt med honom. Jag har bevismaterial i form av konversation på Messenger. Vad tycker ni, går det att anmäla detta och begära 7000 kr?
SVAR

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du anser att mitt svar är i behov av kompletteringar eller förtydliganden är du välkommen att publicera en kommentar, alternativt mejla marcus.backstrom@hotmail.com.

Sedan några år tillbaka finns det en särskild lag som gäller vid uthyrning av den egna bostaden (vilken brukar kallas "privatuthyrningslagen").

Enligt 3 § i privatuthyrningslagen är hyresgästens uppsägningstid alltid en månad. Hyresvärden saknar möjlighet att ställa hårdare krav på hyresgästen, så även om ett avtal skrivits på tre månader har hyresgästen rätt att säga upp avtalet med en månads varsel.

I ditt fall har ett, antar jag, skriftligt avtal ingåtts och den tilltänkta hyresgästen har sagt upp avtalet innan det trätt i kraft. Uppsägningstiden räknas från det datum meddelandet om uppsägning kommunicerades, även fast tillträdet ska ske längre fram i tiden. För din del innebär det att uppsägningstiden löpte under augusti månad och således tog slut innan skyldigheten att betala hyra inträdde. Du saknar under de omständigheterna, tyvärr, möjlighet att med privatuthyrningslagen som grund beviljas någon ersättning.

En annan fråga är hur hyresgästens "löfte" om att betala 7000 kr ska betraktas juridiskt. Det är tänkbart att det i sig är ett giltigt avtal som personen i fråga är skyldig att infria. På denna punkt är jag dock osäker och jag kan inte lämna någon konkret rekommendation om hur du ska gå vidare. Ta gärna kontakt med mina duktiga och färdigutbildade kollegor på Lawline om du vill ha ytterligare hjälp.

Med vänlig hälsning,

Marcus Bäckström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1616)
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt
2021-09-14 Hyresavtals giltighet efter ändrade personuppgifter
2021-09-14 Hur kan en lokalhyresgäst vräkas vid obetald hyra?

Alla besvarade frågor (95697)