Kan jag extrajobba trots att jag slutade mitt heltidsjobb p.g.a. studier?

2017-10-02 i Studieledighet
FRÅGA
Hej! Jag har varit fastanställd hos ett företag inom restaurangbranschen men har nu börjat studera och är därför ledig från min tjänst. Får jag jobba extra hos en annan arbetsgivare inom en annan bransch under min studietid? Tack på förhand!
SVAR

Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!

Att kunna ta tjänstledigt för studier är en förmån du som arbetstagare har tack vare studieledighetslagen. Lagen har inrättats för att arbetstagare ska kunna studera utan att behöva oroa sig för att de vid avslutade studier inte ska kunna återvända till sin arbetsplats under samma villkor som innan studieuppehållet, se 9 § studieledighetslagen. Lagen är alltså inte till för att ge arbetstagaren en möjlighet att testa på ett nytt yrke. Används inte ledigheten för studier kan det ge arbetsgivaren ett giltigt skäl att säga upp dig. Vill du jobba extra hos en annan arbetsgivare under ledigheten måste du komma överens om detta med din nuvarande arbetsgivare. Är det extrapengar i fickan som lockar och inte så mycket ett nytt jobb kan du kanske istället omförhandla din tjänstledighet. Du kan i sådana fall enbart söka tjänstledigt för terminerna och jobba extra hos din nuvarande arbetsgivare under loven.

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!

Vega Schortz
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?