Kan jag byta tillbaka till min ex-makes efternamn?

2020-12-12 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
När jag gifte om mig visste jag inte att jag hade rätt att även behålla min första makes namn. Han är pappa till våra barn och barnbarn & de bär alla hans efternamn. Jag känner mig mycket ledsen och utanför p g a detta. Jag är inte gift nu. Kan jag få tillbaka samma efternamn igen?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att du tidigare har burit ett efternamn, som du nu skulle vilja byta tillbaka till. Oavsett om du är skild eller inte så har du rätt att byta tillbaka till ett efternamn som du tidigare haft (19§ lag om personnamn). Detta så länge du inte har förlorat rätten att bära det efternamnet och en domstol beslutat att du inte får bära det namnet (21§ lag om personnamn).

Du ansöker om att byta efternamn, alternativt lägga till din ex-makes efternamn till ditt befintliga, genom att ansöka hos Skatteverket. Denna ansökan kan komma att kosta pengar dock (1 800kr), och skatteverket handlägger inte ärendet förrän summan har betalts. Du kan läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida, men jag rekommenderar dig att kontakta dem för att få vidare vägledning i hur du ska gå tillväga med blanketter och avgiften!

Hoppas du fått någon vägledning i dina frågor!

Vänligen,

Sara Pedersen
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1235)
2021-01-25 Användarnamn på sociala medier
2021-01-24 Vilket ansvar har kommuner för snöröjning av cykelbanor
2021-01-21 Påverkar den nya pandemilagen privata tillställningar i hemmet?
2021-01-20 Byta efternamn

Alla besvarade frågor (88447)