Kan jag byta efternamn?

2021-07-25 i Myndigheter
FRÅGA
Hej, jag vill byta efternamn. Mitt efternamn i nuläget är jag ej särskilt stolt över då jag har haft dålig relation med min pappa genom åren och ej vill bära vidare på hans namn. Jag undrar därför om jag kan byta till ett efternamn från utlandet. Det är en av de vanligaste efternamnen i Italien och jag undrar om jag kan byta till det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns flera olika sätt att ändra sitt efternamn på, men man måste ansöka om namnbyte samt få det beviljat av Skatteverket.

Vilka efternamn får man byta till?

Du kan byta till en förälders efternamn, ett tidigare efternamn, ett äldre släktnamn, en make eller makas efternamn, eller till ett nybildat efternamn (9, 12, 13, 18 och 19 § lag om personnamn). Du kan också byta till ett efternamn du inte har någon anknytning till förutsatt att fler än 2000 personer bär namnet (16 § lag om personnamn).

Eftersom jag inte vet vilket efternamn du funderar på att byta till och förutsättningarna för det kan jag inte svara på om ett namnbyte kommer att beviljas eller ej. Om namnet sedan tidigare finns i släkten eller om dina föräldrar eller din make/maka bär namnet bör du få ändra till det namnet. Om du inte har någon anknytning till efternamnet måste fler än 2000 personer redan bära namnet för att du ska få byta till det. Skatteverket är skyldiga att tillhandahålla en lista med samtliga efternamn som bärs av fler än 2000 personer, och den kan du hitta här.

Jag råder dig att besöka Skatteverkets hemsida där de beskriver förutsättningarna för att få byta sitt efternamn och där du även kan hitta olika ansökningsblanketter. På sidan finns även kontaktuppgifter som du kan använda för specifika frågor om ditt efternamnsbyte.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Myndigheter (436)
2021-09-15 Hur kan man bestrida ett negativt beslut om kontakt från kriminalvården?
2021-08-31 Hur får jag veta varför Försvarsmakten nekat mig?
2021-08-31 Vad gör man när en myndighet agerat felaktigt?
2021-08-25 Allmänt om byggnadsverk intill olika typer av tomtgränser och förhållandet till detaljplan

Alla besvarade frågor (95720)