Kan jag avbryta en provanställning innan jag påbörjat anställningen?

FRÅGA
Jag har blivit erbjuden en tjänst på provanställning där arbetsgivaren vill att jag signerar snabbt. Denna anställning ska börja i augusti, dvs lite mer än en månad.Jag väntar på svar från ett jobb som jag hellre tar. Kan jag signera avtalet och sen dra tillbaka det?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din frågeställning aktualiserar bestämmelserna i lagen om anställningsskydd (LAS).

Uppsägningstiden vid provanställning?

En arbetstagare kan välja att avbryta provanställningen i förtid (6 § tredje stycket LAS). Rätten att avbryta i förtid gäller endast om man inte avtalade om att andra regler skulle gälla (det framgår vanligen av anställningsavtalet). Du som arbetstagare har rätt under hela anställningsperioden - att avsluta din provanställning. Eftersom det vid provanställning saknas någon uppsägningstid.

Ett avbrytande under prövotiden kan alltså ske närsomhelst av såväl dig i egenskap som arbetstagare eller arbetsgivaren - detta förutsätter dock att inget annat har avtalat (det ska i sådana fall framgå av anställningsavtalet). Det är alltså möjligt att avbryta provanställningen - båda parter, och att det sker med omedelbar verkan.

Om kollektivavtal finns

Värt att tilläggas är att om arbetsplatsen tillämpar kollektivavtal kan det finnas andra bestämmelser. Bestämmelserna kan alltså genom kollektivavtal spelas ut om kollektivavtal tillämpas (2 § LAS). Det innebär att det kan finnas andra, avvikande regler i ett kollektivavtal som tillämpas på arbetsplatsen. Då ska reglerna i kollektivavtalet gå före bestämmelsen i lagen. Jag skulle därför råda dig - om du väljer att skriva under: att först höra med chefen om kollektivavtal tillämpas och ta kontakt med det fackförbund arbetsplatsen är ansluten till.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen åter!

Vänligen,

Isabelle Sewelén
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1679)
2021-01-21 Annan anställning under uppsägningstiden
2021-01-20 När är ett återanställningserbjudande skäligt?
2021-01-19 På vilka grunder går det att avbryta en provanställning?
2021-01-18 Vad kan man göra om man anser sig blivit felaktigt uppsagd?

Alla besvarade frågor (88319)