Kan jag anmäla att min granne somnar med spisen påslagen?

FRÅGA
Kan jag som granne anmäla att person vid tre tillfällen glömt stekpanna och lagt sej att sova,berusad.Vid första tillfället vädrade räddningstjänst ut,gång två gick brandlarmet igen och han vädrade ut röken,men vid konfrontation skyller ifrån sej.Senast hörde annan granne brandlarmet och stekpannan och maten vidbränd och rökigt. Bostadsbolaget har inte gjort något ännu,vad har de för befogenheter???
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tillämplig lag

Då din fråga rör ett eventuellt brott kikar vi närmare på brottsbalken (BrB).

Grannen kan ha gjort sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet

Liknande händelser har tidigare åtalats under brottet allmänfarlig vårdslöshet, som kan begås genom att gärningspersonen genom oaktsamhet framkallar fara för brand eller ofärd, vilket är fallet när din granne, berusad, somnar med en påslagen spis (13 kap. 6 § första stycket första punkten BrB).

Du kan absolut anmäla grannen

Då detta hänt vid upprepade tillfällen är det bra om du anmäler detta till polisen så att de kan utreda saken vidare, alternativt kan du vända dig till bostadsbolaget och be dem ta det vidare med polisen.

Förhoppningsvis finns det någon typ av dokumentation, exempelvis från tillfället när räddningstjänsten var på plats, eller vittnen som kan styrka incidenterna, vilket är till stor hjälp i utredningsarbetet.

Några avslutande ord

Jag hoppas att du fick svar på din fråga, och önskar att det löser sig på bästa sätt.

Ha en fortsatt fin vecka!

Med vänliga hälsningar

Mattias Törnström
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
HallåP Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-10-10 00:53
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Allmänfarliga brott, 13 kap. BrB (7)
2019-10-08 Kan jag anmäla att min granne somnar med spisen påslagen?
2019-08-19 Kan man bli åtalad för mordbrand till följd av en olyckshändelse?
2019-07-18 Finns det någon paragraf som handlar om förberedelse?
2019-05-09 När är man skyldig att anmäla brott?

Alla besvarade frågor (73866)