Kan hyresvärd kräva ändrad folkbokföring?

Jag har en hyresrätt i 2 olika städer och jobbar halvtid i varje stad. Har jag då rätt att fortsätta vara folkbokförd i den lägenheten jag bott mycket längre? Den andra lägenheten är mer som övernattningslägenhet då jag provar ett nytt jobb som är 50%. Hyresvärden för den nyare bostaden vill att jag ska folkbokföra mig där. Kan de kräva det?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Enligt Folkbokföringslagen 6-7§ ska en person vara folkbokförd där den anses bosatt, genom att personen är spenderar sin dygnsvila. Har personen flera bostäder ska folkbokföringen ske på den ort där han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist. Om du endast arbetar på den nya orten, och har ditt sociala liv och fritid på den ort du bott längst kan det vara en faktor som talar för att du enligt lagen ska vara folkbokförd där.

Angående om hyresvärden kan kräva att du ska vara folkbokförd just där beror det till stor del på kontraktet er emellan. Det finn inget generellt stöd för hyresvärdar att kräva folkbokföring, men det kan t.ex anges i hyreskontraktet att lägenheten ska utgöra permanent bostad. Om du då är folkbokförd på annan adress blir det upp till dig att bevisa att du bor i lägenheten, som annars eventuellt kan sägas upp enligt Jordabalken 12 kap. 42§ om du inte använt den som avtalat.

Jag skulle råda dig att noga läsa igenom hyresavtalet och sedan prata med hyresvärden för att undvika missförstånd. Det kan även vara bra att kolla med din nuvarande hyresvärd, så att inte motsvarande regler gäller för den. Det bör även noteras att folkbokföringslagen går före hyresvärdens krav, och att skatteverket därmed kan anse att du är folkbokförd på fel ställe även om det är på grund av hyresvärdens krav.

Hoppas svaret varit till din hjälp, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Mvh,

Frida SundinRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning