Kan grannen kräva trädfällning?

2017-08-22 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Hej! Jag har en stor fin björk på min tomt. Grannen vill att jag fäller trädet för han menar att det smutsar ner hos honom... blåser in frö. Han påtalar att detta är skadegörelse på hans hus och att jag därmed är skyldig att fälla det. Trädet har inga rötter eller grenar som är på hans tomt. Trädet skyddar mitt hus från insyn och står sig fint till mitt hus. Jag har erbjudit mig att ansa det för att minska på problemet... men han menar att han nu ska stämma mig. Vad säger lagen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regleringar som rör rättsförhållandet mellan grannar finns i 3 kap. jordabalken (JB).

En granne har rätt att kapa rötter och grenar som hänger in på dennes tomt om det skapar olägenheter för denne. Dock skall områdets ägare först få tillfälle att själv åtgärda problemet om det finns risk för att åtgärden kan medföra skada (3 kap. 2 § JB). Grannen har däremot inte har rätt till att kapa stammen och inte heller ta bort grenar och rötter på ett sådant sätt som leder till att trädet dör.

I din beskrivning förklarar du att inga grenar eller rötter faller in på grannens tomt utan att det är frön som blåser in från trädet som är problemet.

Detta är ingenting som gör att du har en skyldighet att fälla ditt träd enligt lag.

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Melina Trydegård
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2073)
2021-07-29 Vad gäller vid störande villagrannar?
2021-07-29 Kan jag tvinga fram en försäljning av bostadsrätt efter separation?
2021-07-28 Hur sker en överlåtelse av fastighet?
2021-07-27 Fråga om träd medför olägenhet för grannar

Alla besvarade frågor (94351)