Kan förälder ta ifrån en gåva från sitt barn?

2019-06-16 i Gåva
FRÅGA
Hej. Jag är 16 år gammal och min mamma tänker säga upp kontakt med mig. Hon hävdar att hon enligt lag ska få ta tillbaka min telefon som hon givit mig som gåva. Är detta sant?
SVAR

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga kan hittas i gåvolagen. En gåva är bindande och kan ej återkallas när gåvan fullbordats enligt 1 § gåvolagen. En mobiltelefon räknas som lös egendom, vilket fullbordas när den kommit i mottagarens besittning d.v.s. förfogande, se 2 §. Även omyndiga personer kan själva ta emot gåvor och behålla de rent juridiskt, så länge det handlar om lös egendom och att de förstår innebörden av gåvan.

Om gåvan är villkorad, t.ex. om din mor sagt ''du får mobilen av mig, men om 5 år kommer jag behöva ta tillbaka den'', då gäller villkoret. Om det inte fanns något villkor i samband med att du fick mobilen, så har din mamma ingen rätt att ta tillbaka gåvan enligt lag med tanke på att du även är i åldern där du förstår innebörden av gåvan.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga!

Önskar dig en trevlig dag!

Med vänlig hälsning,

Natasha Fathifard
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (704)
2021-04-24 Kan man ta tillbaka en gåva?
2021-04-24 Är jag enligt gåvolagen skyldig att betala hela mobilen när jag och min sambo kommit överens om att jag ska betala hälften?
2021-04-10 Utfästelse om gåva
2021-04-06 Kan min pappa ge bort sin bostadsrätt till sitt ena barn när han lever?

Alla besvarade frågor (92011)