Kan farmor testamentera bort arvet till min syster?

2017-09-02 i Laglott
FRÅGA
Min farmor skrev testamente innan hon dog, men skrev över allt på min syster! betyder de att jag blir helt arvslös?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

I enlighet med 2 kap 1 § 2st ärvdabalken ska din farmors barn få en lika lott. Är din farmors barn (son) död, ska istället hans avkomlingar träda i dess ställe, och varje barn ska få en lika lott. Om din pappa är död innebär detta att du och din syster blir att anse som din farmors bröstarvingar. En sådan arvinge har alltid rätt till laglott, vilket innebär hälften av arvslotten.

Exempel:
För att förtydliga detta med ett exempel: Om din farmor avlider med 100 000kr i tillgångar ska detta normalt sett delas lika och delas upp i två delar. Men om din farmor har skrivit ett testamente av vilket det framgår att din syster ska ärva allt, så träder istället din lagstadgade rätt till laglott fram. Detta kommer att skildra sig på så sätt att du har rätt till hälften av 50 000kr d.v.s. 25 000kr. Din syster komner å sin sida att erhålla 75 000kr.
Dessa regler finns till som en slags spärregel för att ingen bröstarvinge ska kunna bli helt arvlös.

Vad du behöver göra!
För att reglerna kring laglott ska aktualiseras är det dock viktigt att du gör anspråk på detta och "påkallar jämkning i testamentet (se 7 kap 1 § + 7 kap 3 § ärvdabalken). Detta måste göras inom 6 månader från att du tagit del av testamentet. I annat fall går din rätt till laglott förlorad och du blir arvlös.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (850)
2021-07-27 Om min mormor testamenterar hela sin kvarlåtenskap till min mamma, hur mycket har min morbror rätt att ärva?
2021-07-26 Kan man göra någon arvslös?
2021-07-26 Kan jag skriva i mitt testamente att mitt barn ska dela sin laglott med hens barn?
2021-07-20 Reglera arv genom testamente

Alla besvarade frågor (94327)