Kan ett SMS klassas som olaga hot?

FRÅGA
september fjol blev jag indragen i brott utav ett olagligt nätverk inom kreditbrott och bedrägeri. Det senaste halvåret har jag blivit förföljd, fått snö kastat på fönstren, stått utanför fönstret och pekar och väntar, får sms ibland där det står ett falskt namn jag gav för min säkerhet om hur jag mår från den här personen som förföljer mig. Min fråga är om smset kan klassas som hot? Den här personen frågar egentligen inte hur jag mår. Han vet inte mitt riktiga namn. Jag har gömt mig i Göteborg det senaste halvåret och fick sms strax efter jag kom tillbaka till hemorten.Polisen vill inte göra så mycket. Hur ska jag hantera dom här smsen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt lagen ska den som hotar någon annan med brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig rädsla dömas för olaga hot (4 kap 5 § Brottsbalken).

Bedömningen av huruvida ett hot är ägnat att framkalla allvarlig rädsla utgår från hur situationen framstått från den hotades synvinkel (alltså du). Av betydelse vid denna bedömning är bl.a. på vilket sätt hotet uttalas, relationen mellan den hotade och personen som hotar samt vad den hotade känner till om gärningsmannens agerande sedan tidigare. Dessa aspekter talar för att det borde kunna vara frågan om ett olaga hot i din fråga.

Innehållet i själva sms:et talar dock mot att det rör sig om ett olaga hot. Hotet bör avse ett brott som inte är "lindrigt" och själva innehållet i sms:et i din fråga uppfyller inte i sig självt detta. Själva sms:et i sig är ju helt harmlöst (även om du tolkar det på ett annat sätt kommer det bli svårt att bevisa avsändarens verkliga avsikt). Om du dock kan påvisa att det i själva verket rör sig om ett "förtäckt" olaga hot som döljer sig i SMS:et skulle personen möjligen kunna dömas för olaga hot. Utgången i en sådan rättegång måste dock sammanfattningsvis anses vara högst osäker.

Hoppas du känner att du fått lite nyttig information gällande hur du ska tänka kring dessa SMS!

Sebastian Näslund
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
HAallå JaAg driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-06-25 05:30
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (805)
2019-08-21 Smygfilmning av pedagog på förskola
2019-08-21 Är kvinnor mer skyddade än män mot fridskränkning?
2019-08-20 Kan jag bli dömd för dataintrång även om jag gjort det för att bevisa en konspiration mot mig?
2019-08-17 Är det olagligt att öppna en annan persons brev?

Alla besvarade frågor (72154)