Kan ett annat land lägga sig i ett annat lands straffsystem?
Chatroulette är ju ryskt och har globala avnändare, om man blottat sig som svensk fast på en rysk chatsita som det är, blir man dömd på svenska lagar och regler? Det är inget annat land som kan lägga sig i eller?
Lawline svarar
Hej hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
För att besvara din fråga är det först bra att uppmärksamma skillnaden mellan ett lands rätt att klassificera något som ett brott, och att döma ut ett straff för det brottet. För det första måste det nämligen avgöras om ett brott enligt ett lands lagar är begånget, och för det andra måste man sedan bedöma om det landet har så kallad rättskipande jurisdiktion. Att landet har rättskipande jurisdiktion betyder att landet har möjlighet att döma ut ett straff för ett brott. Rättskipande jurisdiktion kräver att det finns en koppling mellan landet och individen som blir straffad.
Alla länder har i princip rätt att bedöma blottningen som ett brott, men det är en annan sak att avgöra vilket av länderna som har rättskipande jurisdiktion. Ett lands rättskipande jurisdiktion varierar nämligen beroende på deras egna lagsystem, men det finns vissa kärnprinciper som många länder följer. Ett exempel är territorialprincipen, som innebär att ett land reserverarar sig rätten att döma ut ett straff för ett brott som är begånget på landets egna territorium. Att någon begår ett brott enligt svensk lag på en rysk hemsida i Sverige betyder med andra ord att personen kan straffas enligt svensk lag.
Därutöver finns också principer inom vissa konventioner som vissa länder är parter till som ytterligare begränsar ett lands rätt att döma ut ett straff. Ett exempel på detta är europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, som innehåller principen "ne bis in idem". Principen innebär kort att ingen får straffas flera gånger för samma brott. Om Sverige bedömer blottningen som ett brott och gärningsmannen därmed får ett straff i Sverige, kan inte Norge sedan döma ut ett annat straff för samma blottning. Detta gäller eftersom båda länderna är parter till europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.
Slutligen vill jag också påpeka att inget land har rätt att lägga sig i ett annat lands rättsprocesser. Om exempelvis Sverige bedömer att blottningen inte är ett brott enligt svensk lag, kan inte Norge lägga sig i och säga att det visst är ett brott enligt svensk lag (däremot kan Norge, som ovan påpekat, bedöma det som ett brott enligt norsk lag).
Hoppas detta besvarade din fråga och gav dig en bra överblick!
Vänligen,