Kan ena maken få en viss summa pengar istället för att dela upp egendom vid bodelning?

2021-09-14 i Bodelning
FRÅGA
Hej.Jag är i process att separera från min man. Min fråga är om det, vid bodelningen, går att uppge en viss summa pengar som jag nöjer mig med istället för att räkna upp och värdera de saker vi har?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det går hur bra som helst att komma överens om en viss summa pengar som du nöjer dig med istället för att värdera och dela upp sakerna som ni har. Det gör ni genom ett bodelningsavtal. Bodelningsavtalet ska vara skriftligt och undertecknas av både dig och din man (9 kap. 5 § äktenskapsbalken).

I bodelningsavtalet får ni helt fritt avtala om vad ni vill, så länge ni är överens. Den enda gången lagen lägger sig i är avtalslagens ogiltighetsregler; ett avtal får inte uppkomma genom tvång, svek, ocker eller vara oskäligt (28-36 § avtalslagen).

Det är viktigt att ni är tydliga med vad ni är överens om i bodelningsavtalet för att undvika tvister i framtiden. En ytterligare säkerhet mot framtida tvister är att registrera ert bodelningsavtal hos Skatteverket (13 kap. 6 § äktenskapsbalken). Det är helt frivilligt, men ni måste ha lämnat in ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten innan ni registrerar ert bodelningsavtal. Hur ni går tillväga för att registrera bodelningsavtalet hittar ni på Skatteverkets hemsida.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Tim Bjärtros
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2901)
2021-10-23 Fördelning av egendom vid bodelning
2021-10-22 Vad innebär det att gåvan ska vara enskild egendom vid personens bortgång?
2021-10-21 Vad händer med bostaden vid skilsmässa eller dödsfall?
2021-10-18 Jämkning av bodelning vid kort äktenskap

Alla besvarade frågor (96494)