Kan en "prick i registret" pga cannabisrökning påverka när jag får ta mitt körkort?

2019-10-25 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej jag är en 17 årig kille som blev tagen när ja rökte cannabis, poliserna sa att ja kommer få prick i register i 3 år. Min fråga är om detta påverkar när ja kommer kunna ta mitt körkort eller om jag fortfarande kommer kunna ta det när jag är 18?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!


Ja, det kan komma att påverka när du kan ta ditt körkort. En "prick i registret" innebär helt enkelt att du förekommer i belastningsregistret. Det är Länsstyrelsen som bestämmer i ärenden om utfärdandet av körkortstillstånd och körkort. Enligt lagen om belastningsregister har Länsstyrelsen rätt att begära ut ett utdrag från ditt belastningsregister vid beslutet om att utfärda körkortstillstånd eller körkort till dig.

Det som då rent praktiskt händer är att man sätter en "spärrtid" på din möjlighet att kunna ta körkortet eller körkortstillståndet (en spärrtid kan vara i allt mellan en månad och tre år). Vid bestämmandet av vilken spärrtid som ska gälla tar Länsstyrelsen bl. a. hänsyn till vilken typ av brott personen begått, där framför allt narkotikabrott, olovlig körning eller andra brott som indikerar att personen är en olämplig förare utgör försvårande omständigheter och kan generera en längre spärrtid. Länsstyrelsen läser ofta domen/strafföreläggandet före sitt beslut.

Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga!

Lucas Cyrén
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (722)
2020-05-30 Återkallelse av körkort under prövotiden
2020-05-28 Vad händer när polisen tar mitt körkort för fortkörning och jag har prövotid?
2020-05-28 Vad utgör ett verkstadsområde?
2020-05-28 Får man köra moped klass I snabbare än 45 km/h för att undvika att sakta ner trafiken?

Alla besvarade frågor (80507)