Kan en person som inte utsetts av tingsrätten bli boutredningsman?

I ett upprättat testamente stod bl.a följande: Dessutom vill jag att personen xxxx blir boutredningsman. Min fråga är då: Kan denne person bli bouppteckningsförrättare? Personen är ju inte utsedd av tingsrätten. Gör det någon skillnad?

Lawline svarar

Hej och tack för att du har vänt dig till oss med din fråga!

Det aktuella lagrummet för din fråga är Ärvdabalken (ÄB). Jag kommer i mitt svar ge två olika alternativ. Dessa är ett svar utifrån att personen också är testamentsexekutor samt om personen inte är det.

Det som gäller för båda situationerna

För att bli boutredningsman behöver någon (med behörighet) ha ansökt om detta hos tingsrätten. Sedan ska tingsrätten utse en boutredningsman, (19 kap. 1§ ÄB). De som har behörighet att ansöka är:

- Dödsbodelägare

- Testamentsexekutor

- Borgenär

- Den som är ansvarig för betalning av skuld efter den avlidna

- Ibland har överförmyndarnämnden rätt till det

- En person som har rätt till ett legat

- Någon som har rätt att fullgöra talan om ändamålsbestämmelse.

- Ombud som har fullmakt från en dödsbodelägare

Alltså kan personen inte enbart på grund av ett testamente anses vara boutredningsman utan en ansökan bör i sådana fall göras hos tingsrätten.

Om personen är testamentsexekutor

Anledningen att jag satt med detta alternativ, är att det är vanligare i ett testamente förordna att någon ska vara testamentsexekutor. Skulle så vara fallet, så ska rätten om det inte finns några skäl som talar emot det, utse testamentsexekutorn till boutredningsman, (19 kap. 3§ ÄB).

Om personen inte är testamentsexekutor

Om personen inte är testamentsexekutor är det upp till tingsrätten. Men de är skyldiga att fästa särskild hänsyn till förslag från de som påverkas av utredningen, (19 kap. 3§ ÄB). Är alla delägare eniga, ges större vikt till förslaget. Sannolikt kommer därmed förordnandet om att X ska vara boutredningsman tas hänsyn till.

Rätten är skyldiga att utse en boutredningsman som kan utföra uppdraget på det sätt och med insikten som behövs, (19 kap. 3§ ÄB).

Vill ni veta mer om att ansöka om boutredningsman, rekommenderar jag att ni tittar på Sveriges domstolars hemsida här.

Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss igen!

Med vänliga hälsningar

Emilia KinnunenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000