Kan en person från ett annat land köpa bostad i Sverige?

FRÅGA
Hej!En kvinna från Iran är intresserad av att köpa en villa i Sverige!Min fråga är att kan hon köpa bostäder i Sverige utan svenskPr? hon har bara varit här som turist!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att köpa en bostad i Sverige behöver man inte vara svensk medborgare eller ha ett svenskt personnummer. Det enda som krävs är att man uppfyller de eventuella krav som finns för bostadsköpet. Gäller köpet en fastighet finns det krav på att avtalet ska vara skriftligt, det ska innehålla en överlåtelseförklaring, uppgift om köpeskilling och underskrifter från både köpare och säljare (4 kap. 1 § jordabalken, se här).

Gäller köpet en bostadsrätt finns det inga formkrav för köpet. I bostadsrättslagen finns dessutom regler som säger att en bostadsrättsförening inte får kräva ett visst medborgarskap som förutsättning för att få bli medlem i bostadsrättsföreningen (2 kap 2 §, se här).

Alltså så kan en person från ett annat land som inte har svenskt personnummer köpa en bostad i Sverige.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Har inte bostadsrättsförening rätt att neka en potentiell köpare av en bostadsrätt i sagda förening om denne inte har avsikt att nyttja lägenheten, utan enbart se det som en framtida investering? Kan detta formuleras som ett giltigt krav på medlemskap i föreningen?
2018-06-22 15:22
Ja, sant!
2019-03-09 00:55
Hej! Tack för att jag hittade denna tråden. Jag vill verkligen dubbelkolla att detta stämmer? Vi för diskussioner med en bank om ett lånelöfte för att köpa hus i Sverige men eftersom att min sambo är brittisk medborgare, säger nu banken att han måste ha ett svenskt personnummer eller ett så kallat samordningsnummer för att de ska betala ut ett bolån till oss. Jag har mailat Skatteverket om detta men inte fått något svar. OM det är så som ni skriver att man som utländsk medborgare kan köpa hus i Sverige utan dessa nummer, var kan jag hitta information på nätet som styrker detta? Tusen tack på förhand. Mvh, Ulrika
2019-04-13 16:58
@Ulrika, har du fått svar? Vi är i precis samma sits.
2019-04-27 11:09
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Köp och hyra av fastighet (261)
2020-10-24 Uppsägning av hyresavtal enligt privatuthyrningslagen
2020-10-10 lagfartsansökan har blivit nekad och min före detta make har inte godkänt köpet, vad kan jag göra?
2020-10-04 Vad ingår vid köp av fast egendom?
2020-10-02 Formkrav vid köp av fastighet

Alla besvarade frågor (85295)