Kan en ideell förening utesluta en medlem?

Kan en gymkedja stänga av mig på livstid från deras gym? Utan att det finns bevis eller annat som styrker det. Annars kan man ju hitta på vad som helst. 

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar om det går att stänga av en person från en verksamhet där det finns olika medlemsvillkor.

Det finns inga generella regler för dessa typer av händelser. Istället så är utgångspunkten föreningens stadgar, där det ofta framkommer varför man kan uteslutas ur föreningen, hur det ska ske samt under vilka förutsättningar det kan ske. Uteslutningar kan alltså skilja sig åt mellan olika föreningar, men det är viktigt att uteslutningen är formellt riktig och att den görs på ett sakligt sätt.

Att ha i åtanke är att en förening inte får diskriminera. Föreningen ska även arbeta efter likabehandlingsprincipen, att alla medlemmar har lika rätt samt att ingen ska gynnas framför en annan.

Jag hoppas att du fick svar på dina funderingar och att jag kunde förtydliga vad som gäller. Är det något mer du undrar över är du varmt välkommen att kontakta oss på Lawline på nytt!

Vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Associationsrätt och Föreningar ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000