Kan en exsambo kräva att få betalt för att man ska få hämta sina saker från dennes hem?

FRÅGA
Hej. Min exsambo har kvar massa av mina saker och vägrar ge tillbaka dem. Hon säger att jag ska skicka henne pengar för att få tillbaka dem. Jag bodde hos henne i ca 7 månader, men jag var aldrig skriven där.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I din fråga framgår det inte exakt vad du vill veta, men jag antar att du vill veta om din exsambo kan kräva pengar av dig för att du ska få hämta sakerna. I mitt svar förutsätter jag att ni inte har gjort eller kommer att göra någon bodelning.

Som utgångspunkt finns det inte någon regel som ger en sambo rätt att hålla kvar den andra sambons egendom efter att ett förhållande har tagit slut och samborna har flyttat isär. Så länge sakerna är dina, det vill säga helt och hållet dina och att ni inte äger sakerna tillsammans, så kan din exsambo inte kräva några pengar av dig för att du ska få hämta sakerna. Detta gäller så länge som din exsambo inte har någon annan grund för att du ska betala än att hon bara "tycker" att hon ska få betalt.

I första hand skulle jag därför rekommendera dig att prata med din exsambo och berätta detta. Om inte det fungerar kan du alltid vända dig till Lawlines juristbyrå eller ringa vår telefonrådgivning för att få mer hjälp. Dessa tjänster hittar du på vår hemsida.

Hoppas att detta var till hjälp och att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2996)
2021-09-16 Ingår pengar i en sambodelning?
2021-09-15 Kan man jämka ett föravtal i en samborelation?
2021-09-12 Vad händer med hyresrätten om vi går isär?
2021-09-12 Tvinga ex sambo att sälja bostad efter tre år?

Alla besvarade frågor (95665)