Kan en dörrvakt neka mig tillträde?

FRÅGA
Jag undrar om en dörrvakt på en restaurang/bar har rätt att neka inträde på grund av att jag varit tillsammans med en kille som känner ägaren på baren. Jag har aldrig varit otrevlig eller stökig på något sätt och vis, alltså blivit nekad pga personliga "intriger" Är det ens giltiga grunder till att neka mig inträde hädanefter?Tacksam för svar!
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Din fråga rör främst ordningslagen (OL). Eftersom en restaurang och bar enligt lagens mening inte räknas som en offentlig plats så är det inte fri tillgång till dessa platser (1 kap. 2 § OL). Restaurangägarna och övriga ansvariga har rätt att välja vilka de vill ska vistas inom restaurangen. De har därmed även rätten att neka personer tillträde till deras verksamhet och lokal.

Däremot har restaurangägare och liknande aldrig rätt att neka tillträde om det har en diskriminerande grund. Det måste då falla in under någon av de sju diskrimineringsgrunderna i diskrimineringslagen. Det rör sig dock inte om diskriminering i detta fall.

Sammanfattningsvis så har en restaurang/bar rätt att neka personer tillträde till lokalen så länge det inte är diskriminerande.

Vänliga Hälsningar,

Emma Gurander
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (828)
2021-03-06 Att tolka lagar, grundlagens företräde och kontroll över myndigheter
2021-03-04 Vilka bestämmelser finns utöver lagar?
2021-03-02 Vad menas när det står "dock" i lagtext?
2021-03-01 Vad är en SOU?

Alla besvarade frågor (89948)