Kan en arbetsgivare låta bli att förlänga en visstidsanställning på grund av graviditet?

Hej! Jag är visstidsanställd som lärare i väntan på legitimation. Jag har blivit gravid och min anställning går ut en månad innan födsel. Jag har en egen klass som jag haft i över ett år och kommer inte hinna få min lärarlegitimation innan tillsvidareanställningen går ut. Kan min arbetsgivare låta bli att förlänga min visstidsanställning för att jag ska få barn? Vad är det som gäller?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Din fråga regleras i lagen om anställningsskydd (LAS) och diskrimineringslagen (DiskL).

Det finns ingen skyldighet att meddela arbetsgivaren om graviditeten
Till att börja med har du ingen skyldighet att berätta för din arbetsgivare att du är gravid. Om du väljer att göra det ändå och din arbetsgivare väljer att inte förlänga din anställning på grund av din graviditeten utgör det diskriminering enligt diskrimineringslagen. Diskriminering innebär att någon missgynnas genom att bli sämre behandlad än någon annan på grund av (i ditt fall) kön (1 kap. 4 § DiskL). Det är inte tillåtet för arbetsgivare att diskriminera sina anställda (2 kap. 1 § DiskL).

Vad gäller vid visstidsanställningar?
Om en arbetsgivaren inte vill att en tillsvidareanställning ska förlängas måste arbetsgivaren skriftligen meddela att anställningen inte blir förlängd senast en månad innan avtalet löper ut (15-16 §§ LAS). Om din arbetsgivare skulle få reda på din graviditet kan arbetsgivaren ändå inte säga upp dig innan anställningstiden gått ut om det inte föreligger saklig grund (graviditet räknas som huvudregel inte som saklig grund). Din arbetsgivare kan inte heller låta bli att förlänga din visstidsanställning endast av anledningen att du ska få barn, det skulle utgöra könsdiskriminering. En domstol kan ogiltigförklara en uppsägning som utgör diskriminering (5 kap. 3 § DiskL) och om arbetsgivaren vägrar rätta sig efter domen har du rätt till ersättning (5 kap. 3a § DiskL).

Hoppas detta var tydligt! Vid ytterligare frågor är du välkommen att höra av dig på nytt.

Vänligen,

Hanna HaavistoRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Arbetsgivarens skyldigheter ? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo