Kan egendom undantas från bodelning genom samboavtal?

Hej. Min mamma levde med sin sambo i 40 år i en bostadsrätt. Sambon, ej min pappa köpte lgh och står som ensam ägare 100%. Nu dog min mamma för några månader sedan, Och då på bouppteckningen visades ett samboavtal om att bostadsrätten inte ska ingå i bodelning mm. Ärver jag ingenting från bostadsrätten som dom levt tillsammans i 40 år?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

I mitt svar kommer jag att hänvisa till lagtext i sambolagen.

Kan egendom undantas från bodelning?

Ett samboförhållande upphör om någon av samborna avlider (2 § Sambolagen). Det innebär att din mammas och hennes sambos samboförhållande har upphört. Din mammas sambo har då rätt att begära bodelning (8 § Sambolagen). Det innebär att samboegendomen delas upp mellan den efterlevande sambon och dödsboet. Samboegendom består av gemensam bostad och bohag om det förvärvats för gemensam användning (3 § Sambolagen).

Sambor får avtala om att viss egendom inte ska ingå i bodelningen (9 § Sambolagen). Eftersom att bostadsrätten undantas från bodelning genom samboavtal har du således inte rätt att ärva den.

Om du har fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att åter höra av dig till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar

Klara LindblomRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Sambo? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning