Kan det nu vara riktigt att min morbrors halvsyskon ärver honom?

2017-09-12 i Arvsordning
FRÅGA
Min ingifte morbror avled för drygt 20 år sedan och hela kvarlåtenskapen tillföll hans hustru eftersom de inte hade några barn, varken gemensamma eller var för sig. Nu är min moster också död och då kommer frågan upp om arvet. Vid bouppteckningen efter morbror framkom att han hade halvsyskon födda inom äktenskapet, men min morbror var utomäktenskapligt barn. När hans far dog för mer än 50 år sedan ärvde min morbror ingenting på grund av dåvarande arvsregler. Kan det nu vara riktigt att hans halvsyskon ärver honom? Är det verkligen möjligt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bestämmelser om arv finns i Ärvdabalken (ÄB).

Din morbrors halvsyskon ärver honom som hans närmsta arvingar
Arvet efter din morbror ska fördelas mellan hans arvingar. Eftersom han inte har några barn (ÄB 2 kap. 1 §), ska arvet enligt lagen tillfalla hans föräldrar (ÄB 2 kap. 2 §). I och med att föräldrarna är avlidna, träder deras barn, alltså din morbrors syskon in i hans föräldrars ställe. Det är alltså helt riktigt att din morbrors halvsyskon ärver efter honom på grund av att de är hans närmsta arvingar enligt arvsordningen. Det spelar ingen roll att det är hans halvsyskon, eftersom de har samma far och fadern är avliden träder barnen in i faderns ställe och ärver.

Att din morbror inte ärvde något från hans far på grund av den gamla lagen påverkar alltså inte vem som nu ärver efter din morbror.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1638)
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?

Alla besvarade frågor (94332)