Kan chefen välja att inte förlänga en visstidsanställning av skäl som hänför sig till den anställde?

2019-02-22 i Anställningsformer
FRÅGA
Jag har en visstidsanställning på ett företag som går ut 28 februari 2019. För 4 dagar sedan (18 februari) så får jag meddelande från min handläggare på arbetsförmedligen att företaget Inte vill förlänga min anställning. På 3 grunder hög sjukfrånvaro, dålig på att ta direktiv från arbetsledaren och ej hålla tider. som jag anser inte stämma då jag har bevis på sjukfrånvaron och papper på tex att jag har flexibel arbetstid vilket chefen har skrivit på. Chefen har ej givit mig chans att bättra mig på något vis och jag undrar den han avsluta kontraktet och ej förlänga på dessa grunder ?Med vänlig hälsning,
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du hittar reglerna om visstidsanställning i lagen om anställningsskydd (LAS) här.

En visstidsanställning avslutas när avtalet upphör, dvs 28 februari 2019 i ditt fall. Arbetsgivaren har därför ingen skyldighet att motivera varför anställningen upphör och denne är inte heller skyldig att förlänga visstidsanställningen. Din chef kan alltså välja att inte förlänga ditt kontrakt oavsett grunder. (4 § 2 st och 5 § p. 1 LAS)

Har du varit visstidsanställd hos din arbetsgivare i mer än ett år under de senaste tre åren har du rätt att få meddelandet om att anställningen inte kommer att förlängas senast en månad innan upphörande. Om arbetsgivaren inte uppfyller den skyldigheten har du rätt till skadestånd. (15 § LAS)

Hoppas du har fått svar på din fråga! Vill du ha ytterligare hjälp kring denna fråga är du varmt välkommen att boka tid hos Lawline Juristbyrå, här.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsformer (629)
2019-10-15 Provanställning övergår till tillsvidareanställning om den inte sägs upp
2019-10-12 Tidsbegränsade anställningar: när kan en säsongsanställning övergå till en tillsvidareanställning?
2019-10-07 Arbetsgivarens avslutande av provanställning
2019-10-04 Hur lång är uppsägningstiden för en visstidsanställning?

Alla besvarade frågor (73783)