Kan barnbarn ärva efter sin farfar?

2019-08-28 i Arvsordning
FRÅGA
Hej!Min farmor blev gravid med min pappa med en förmögen man som sedan valde att bryta kontakten helt.Därmed växte min pappa upp utan kontakt med honom och gick sedan bort.Således är min farfar högst troligast avliden även han vid detta laget.Har jag någon möjlighet att få ut ett eventuellt arv från min farfar, som borde ha varit min pappas laglott? Även om vi aldrig haft kontakt bör väl jag och min pappa ses som bröstarvingar?
SVAR

Hej!

Först och främst, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du undrar alltså om du som barnbarn har rätt att ärva din farfar, eftersom din pappa har gått bort. Såvida det inte finns något testamente som bestämt fördelningen av arvet från din farfar, så regleras detta enligt den legala arvsordningen i ärvdabalken (ÄB).

Arvet från din farfar ska i första hand gå till hans bröstarvingar, det vill säga din farfars barn. Din pappa är alltså bröstarvingen (2 kap. 1 § första stycket ÄB). Om din pappa var det enda barnet så ärver han allt, men om din farfar fick fler barn så ska arvet delas lika mellan din pappa och dem. Eftersom din pappa har gått bort, så har du mycket riktigt rätt till arvet i hans ställe, något som kallas istadarätten (2 kap. 1 § andra stycket ÄB). Att din farfar inte haft någon kontakt med vare sig din pappa eller dig har inte någon betydelse.

Vad jag förstår det som så vet du inte om din farfar är i livet eller inte. Vad som kan vara bra för dig att veta då är att det finns en preskriptionstid att tänka på. Du har nämligen tio år på dig att göra anspråk på arvet, räknat från och med datumet då din farfar eventuellt avled. Efter tio år så har din rätt preskriberats och du kan inte längre kräva något arv (16 kap. 4 § ÄB).

Jag hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Kajsa Moss Bjerling
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
46Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-28 18:59
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1232)
2019-09-22 Kan syskonbarn ärva?
2019-09-20 Farbror ger pengar till endast 1 av sina syskonbarn, kan det bli rättsprocess?
2019-09-14 Är det jag eller våra barn som ärver efter min hustru?
2019-09-12 Avliden bröstarvinge

Alla besvarade frågor (72978)