kan barn bli arvslösa?

2019-08-07 i Bröstarvinge
FRÅGA
Hej! Vi är gifta, har inga gemensamma barn men varsitt särkullbarn. Vi har skrivit över hus och inventarier på hustrun och jag, maken, äger i teorin ingenting. Vi har registrerat äktenskapsförord och gåvobrev. Kan mitt barn ändå kräva att ärva, fast jag inte äger något? Vi har varit gifta i 30 år och har till nyligen ägt allt tillsammans. Dock vill vi av olika tråkiga skäl frånta mitt barn möjligheten att ärva något. Behöver vi ytterligare dokumentation än äktenskapsförordet?
SVAR

Hej! Tack för att du valde Lawline med din fråga.

Till en börja med kan vi nämna att makar äger sin egna egendom 1:3 ÄktB.

Det betyder att din son endast skulle ärva egendom du äger personligen.

Du har fullkomlig frihet med din egendom och du får göra vad du vill med dom. Din son har därför ingen klagorätt för att du disponerar egendomen på ett sätt som leder till att din kvarlåtenskap är helt tom.

Din son har rätt till Laglotten, 7:1 ÄB, men den styrs av arvslotten. Om arvslotten är 0 så gör det ingen skillnad.

Till frågan om tillräcklig dokumentation.

Förutom äktenskapsförordet, så är gåvobrevet viktigt för att bevisa att du överfört din egendom till din fru och därför inte äger något.Hoppas det besvarade din fråga!

Jakob Westling
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A5 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-08 12:26
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (343)
2019-10-20 Ärver barnbarnen om deras förälder gått bort när arvet ska fördelas?
2019-10-15 Vem ärver min mor?
2019-10-14 Vad är bröstarvinge och vilken arvsrätt har de?
2019-10-14 Vad kan jag göra när min far gett syskon dyr gåva?

Alla besvarade frågor (73826)