Kan återkallelse av uppehållstillstånd överklagas?

2017-02-27 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej, min fru har fått till permanenta uppehållstillstånd återkallat pga att vi tydligen inte bor i Sverige längre och har inte gjort det på ca 7 år. Vår son, 15 år, och jag är svenska medborgare.Finns det någon grund för att överklaga denna återkallelse av uppehållstillståndet?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer i mitt svar att hänvisa till utlänningslagen, du hittar den här.

Migrationsverkets beslut om att återkalla ett uppehållstillstånd får överklagas till domstol (14 kap 3 § Utlänningslagen). Ett permanent uppehållstillstånd får återkallas om personen inte längre är bosatt i Sverige (7 kap 7 § Utlänningslagen). Ställningen som varaktigt bosatt i Sverige upphör bland annat om personen vistats utanför Sverige under 6 år i följd (5a kap 5 § Utlänningslagen).

Det går såklart att försöka överklaga beslutet (Migrationsverkets beslut om att återkalla ett uppehållstillstånd får överklagas till domstol,14 kap 3 § Utlänningslagen), men eftersom hon inte har bott i Sverige på ca 7 år verkar det som att återkallelsen är korrekt enligt lagen.

Hoppas du har fått någorlunda svar på din fråga! Vill du ha ytterligare hjälp rekommenderar jag att du bokar tid med Lawline Juristbyrå, du kan göra det här.

Med vänlig hälsning,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1226)
2021-09-21 Vad kan jag göra för att snabba på ett ärende hos Migrationsverket?
2021-09-21 Vilket medborgarskap får ett barn vars ena förälder är svensk medborgare?
2021-09-20 Försörjningskrav och uppehållstillstånd pga. anknytning
2021-09-10 Kan man få medborgarskap när man dömts till böter?

Alla besvarade frågor (95792)